De Brug

Dinsdag, 4 augustus 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Er valt veel te kiezen voor Freddy van den Burg en Carlo Bergsma

Er valt veel te kiezen voor Freddy van den Burg en Carlo Bergsma
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh

Freddy van den Burg en Carlo Bergsma werkten eerder samen bij de jeugd van IJVV. Komend seizoen maken ze een grote stap en nemen ze de eerste selectie van vierdeklasser ’s-Heerenbroek onder hun hoede. De eerste indrukken zijn zeer positief. De twee kunnen aan de slag met een brede selectie en zijn positief verrast door de drive bij ’s-Heerenbroek. Ze willen gezelligheid en prestatie op een juiste manier combineren.

Met het aanstellen van Van den Burg en Bergsma kiest ’s-Heerenbroek met het doorschuiven van een jeugdtrainer voor een beproefde methode. Van den Burg was afgelopen seizoen actief als trainer bij JO13-1 van ’s-Heerenbroek. De afgelopen twee seizoenen was de geboren Amsterdammer Wim Groen de hoofdtrainer. Daarvoor gaf ’s-Heerenbroek het vertrouwen aan jeugdtrainer Anton Visscher. Hij fungeerde drie seizoenen als hoofdtrainer. Van den Burg en Bergsma hebben voornamelijk ervaring als jeugdtrainer. Van den Burg was wel korte tijd actief als trainer bij de senioren van DOS Kampen, maar die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Bergsma is de enige trainer met de juiste papieren, maar ze werken op basis van gelijkheid. “Dat is voor ons nooit een issue geweest. We voelen ons allebei eindverantwoordelijk”, aldus Van den Burg.

Van den Burg was trainer bij DOS Kampen en IJVV. Bij ’s-Heerenbroek was hij vijf jaar actief als jeugdtrainer. “Daar heb ik gewerkt met jongens die nu in de eerste selectie zitten”, aldus Van den Burg. Het afgelopen seizoen keerde hij terug bij ’s-Heerenbroek als jeugdtrainer. Toen het contract van hoofdtrainer Wim Groen niet werd verlengd, werd er al snel een balletje opgegooid om Van den Burg naar voren te schuiven als nieuwe hoofdtrainer. Maar er werd vervolgens wel een officiële sollicitatieprocedure opgestart door de voetbalvereniging. Er kwamen veel reacties, maar de ideale match bleef uit.

’s-Heerenbroek zocht iemand uit de buurt, die de club goed kent. En die liep rond bij de eigen vereniging in de persoon van Freddy van den Burg. Hij werd benaderd en ging er serieus over nadenken. Vervolgens besloot hij om Carlo Bergsma te polsen. Eerder werkten ze met succes samen bij de jeugd van IJVV. Toen ze uit elkaar gingen, beloofden ze dat de ‘goede’ samenwerking ooit een vervolg zou moeten krijgen. ’s-Heerenbroek bood een unieke kans. Toch moest Bergsma wel even nadenken. Hij was het afgelopen seizoen werkzaam als jeugdtrainer bij ESC. “Ik dacht: ‘nu al naar het seniorenvoetbal’? Maar dit is een mooie kans. Na een gesprek was ik snel over mijn twijfels heen”, aldus Bergsma. “s-Heerenbroek geeft je die kans. ‘Doe het!’, zeiden de spelers. Daar heb ik een goed gevoel aan overgehouden”, vult Van den Burg aan, die aangeeft dat het goed is om eens ergens anders in de keuken te kijken. Bergsma beaamt dat. “Ik heb een leerzaam jaar gehad bij ESC en in een nieuwe omgeving goede stappen gezet in mijn ontwikkeling.”

Opvallend is dat maar liefst zeven spelers van Go-Ahead Kampen 3 over zijn gestapt naar ’s-Heerenbroek. “Het zijn jongens uit de jeugd van IJVV en van Go-Ahead. Ze kennen elkaar. Ze speelden samen in het derde van Go-Ahead, maar hadden het niet meer goed naar de zin”, aldus Van den Burg, die de komst van deze spelers ziet als een enorme breedte-investering voor de eerste twee seniorenteams van ’s-Heerenbroek. Daarnaast gaan Wessel van Dijk, Rob Henniphof en Rick Kroeze, het afgelopen seizoen actief in het derde van ’s-Heerenbroek, voor een nieuwe kans in de hoofdmacht. Het drietal speelde in het verleden diverse wedstrijden in het eerste van ’s-Heerenbroek. “We hebben een hele brede selectie. Zo valt er veel te kiezen en kan het niveau alleen maar omhoog gaan”, aldus Bergsma. “Het zal wennen worden. Er moet echt voor een plek worden gevochten. Niemand heeft de garantie op een basisplek”, vult Van den Burg aan.

De twee trainers willen plezier en prestaties combineren bij ’s-Heerenbroek. “De gezelligheid bij ’s-Heerenbroek moet blijven bestaan, maar de spelers moeten wel weten waar de grenzen liggen”, zegt Van den Burg. De twee hebben er alle vertrouwen in dat dat goed komt. Ze troffen een vriendengroep aan in ’s-Heerenbroek. “De sfeer die er hangt bij de eerste en tweede selectie en de chemie. Dat is heel bijzonder. Mooi om te zien en uniek. Iedereen is bereid om samen ergens voor te gaan.”

Over doelstellingen willen ze nog niet praten. “Daarvoor is het nu nog te vroeg. Maar je merkt aan alles dat de club in de lift zit. ’s-Heerenbroek heeft jeugdteams in verschillende leeftijdscategorieën. 19-1, 17-1,15-1, 13-1 en 11-1. En daaronder zijn alle leeftijdscategorieën bezet. Dat is uniek in de geschiedenis van de club. En je hebt ook nog vier seniorenteams, een damesteam, een 35+- en een 45+team.” De groei zorgt wel voor problemen op het sportpark. “Er zijn zorgen. We hebben maar twee kleedkamers. Dat is werkelijk een probleem. En met een kunstgrasveld voor de trainingen en één wedstrijdveld is het allemaal krap. Dat is wel een serieus probleem”, besluit Van den Burg.