De Brug

Maandag, 13 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Dubbeldam: ‘Dat topruiters weer naar Zwolle komen, zegt toch wat’

Dubbeldam: ‘Dat topruiters weer naar Zwolle komen, zegt toch wat’
Winnaar van de Grote Prijs in 2018, Marcus Ehning, keert dit jaar terug in de IJsselhallen
Foto: Jumping Zwolle
Redactie: Mark de Rooij

ZWOLLE - Alle voortekenen wijzen erop dat de tweede editie van Jumping Zwolle weer een bijzondere gaat worden. De internationale driesterren-springwedstrijd in De IJsselhallen krijgt van 17 tot en met 20 oktober een vervolg, mag opnieuw rekenen op een zeer sterk deelnemersveld en krijgt spontaan steun vanuit alle hoeken van het bedrijfsleven, na de goede recensies over de geslaagde eerste editie.

Van de ruim tachtig ruiters uit veertien verschillende landen met een startbewijs voor Jumping Zwolle, heeft bijna de helft een top-500 klassering op de wereldranking. Jeroen Dubbeldam, ambassadeur van het evenement en zelf ook van de partij met een aantal paarden, verwacht weer zinderende sport. “Echt mooi om te zien dat een aantal goede namen van vorig jaar er opnieuw bij zijn, zoals Marcus Ehning die vorig jaar een rankingproef won en de Grote Prijs en Alberto Zorzi, wedstrijdruiter van Jan Tops. Als zulke ruiters het eerste jaar komen is dat leuk, maar als ze niet terug komen dan is dat vaak geen goed teken.”

Mondiale top honderd

Uit de mondiale top honderd strijden Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager, Frank Schuttert, Jur Vrieling, Bart Bles, Kevin Jochems en Leopold van Asten voor Nederland mee. Ook Eric van der Vleuten, Gerco Schröder, Willem Greve, Lisa Nooren en Michael Greeve zijn erbij. Ruiters die afgelopen outdoorseizoen regelmatig op het hoogste niveau en in landenwedstrijden aan het werk te zien waren. Stevige concurrentie komt er van bijvoorbeeld de Ier Mark McAuley, de Duitsers Tobias Meyer en Felix Hassmann en de Belg Pieter Clemens. En wat te denken van de levende legende Michael Whitaker die samen met zijn zoon Jack aan de start komt?

IJsselhallen stroomt weer vol

De Grote Prijs met de overwinning voor Marcus Ehning was voor Dubbeldam een van de hoogtepunten in 2018. “Echt spectaculair! En dan de springrubriek waarbij we geld ophaalden voor Stichting Paardrijden Gehandicapten ’t Hoefijzer... Natuurlijk omdat het voor een goed doel was, maar ook om te zien hoeveel mensen erachter stonden en hoe geweldig er gestreden werd. Dit jaar gaan we weer op herhaling op zaterdagavond!” Over een ruime week is het zo ver en stromen de IJsselhallen op woensdag vol met 330 sportpaarden en alles wat de ruiters en grooms met zich meebrengen.

Voor 2019 zijn er op alle fronten verbeteringen doorgevoerd. Voor de ruiters is de springpiste met twee meter verbreed, op de VIP is er nog meer ruimte gecreëerd vanwege de overweldigende animo. Voor de kinderen zijn er dagelijkse kinderactiviteiten met springkussen met boerderij hindernisbaan en spelletjes. Het promodorp biedt volop winkelgelegenheid en zodra de laatste prijsuitreiking is geweest, gaat de volumeknop omhoog en is het nog lang gezellig in de hal met op vrijdag de populaire band Black Tie Monkey Squad en op zaterdag DJ Bakker en DJ Willem.

Sale of the Rising Stars

Er staat meer dan springsport op programma, zodat Jumping Zwolle voor elke paardenliefhebber interessant is. Op de openingsdag, donderdag 17 oktober, staat de eerste finale kür op muziek van de Roelofsen Horse Trucks Dressuurcompetitie op het programma. Op vrijdagavond vindt de Sale of the Rising Stars weer plaats, de springpaardenveiling van mede-concoursorganisator Teus van den Brink. Op zondagmiddag geven topmenners Bram en IJsbrand Chardon een sensationele show, voordat de Grote Prijs op 1.55m-niveau losbarst.