De Brug

Dinsdag, 4 augustus 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

DOS eindelijk weer eersteklasser na winst in topper

DOS eindelijk weer eersteklasser na winst in topperDOS eindelijk weer eersteklasser na winst in topperDOS eindelijk weer eersteklasser na winst in topperDOS eindelijk weer eersteklasser na winst in topperDOS eindelijk weer eersteklasser na winst in topper
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Waar iedereen bij DOS Kampen jaren naar smachtte is zaterdag gerealiseerd. Na vier seizoenen keert de club terug in de eerste klasse. In een enerverende topper rekende DOS Kampen zaterdag af met concurrent Sparta Enschede. Een 2-2 gelijkspel was genoeg voor de titel in de tweede klasse H.

Vol spanning werd al dagenlang uitgekeken naar het droomaffiche in Enschede. Het beslissende treffen tussen de nummers een en twee in de tweede klasse H. Met maar liefst zeven bussen gingen spelers, sponsors en supporters naar Enschede. De DOS-aanhang kreeg echter al snel de schrik in de benen. Danny Reinders schoot een vrije bal fraai binnen en zette Sparta Enschede al in de 2e minuut op voorsprong. DOS had het in het eerste half uur moeilijk. De ploeg kreeg maar geen vat op de behendige spelers van Sparta. Met name Andy Sterken was een plaag voor DOS. Sparta had de touwtjes in handen en was dikwijls gevaarlijk. Het geluk voor DOS was dat Sparta Enschede het vizier niet op scherp had staan. Zo liet Ronald ter Mosche een grote kans liggen (redding DOS-keeper Kevin Dijkstra) en raakte de topscorer van de tweede klasse H even later de bal niet goed in een kansrijke situatie. In de 24ste minuut hield Maurice Vespignani zijn ploeg op de been. Daan Akkermans was keeper Dijkstra al voorbij. Vervolgens bracht Vespignani redding op de doellijn. In de 27ste minuut ging een schot van Reinders maar net over.

In dezelfde minuut was DOS voor het eerst gevaarlijk. Het was meteen een grote kans. Twan Knul dook alleen op voor het doel, maar zijn inzet was niet goed genoeg. Doelman Bryan Jonkers kon redding brengen. In het laatste kwartier kwam DOS er beter in en was de ploeg enkele keren gevaarlijk.

Die goede lijn trok DOS in de tweede helft door. DOS pakte de zaken energieker aan. Sparta Enschede werd aangepakt en de ploeg had daar zichtbaar problemen mee. Al snel kwam de beloning voor DOS en werd duidelijk dat Sparta Enschede achterin kwetsbaar was. Raymon Beuling tikte de gelijkmaker binnen uit een goede voorzet van Allan Bakker. Zeven minuten volgde een mokerslag voor Sparta Enschede. Knul werd goed bediend. De trefzekere dossers schoot vervolgens fraai raak. DOS ging door. In de 61ste minuut kreeg Sparta-keeper Jonkers een schot van Bakker niet onder controle. Beuling had in de rebound de bal voor het inschieten, maar schoot over. Een minuut later liet Bakker een grote kans liggen. Hij schoot naast.

Sparta Enschede wist zich vervolgens wat te herpakken. De normaal zo trefzekere Te Morsche liet opnieuw een grote kans liggen namens de thuisploeg. Even later verdween een schot van Tom Weeren net naast het DOS-doel. Sparta moest winnen en zette alles op de aanval. Dat bezorgde DOS zeeën vol ruimte, maar de bezoekers deden daar te weinig mee. Nadat invaller Sem Poell namens Sparta een grote kans verprutste, verzuimde Allan Bakker in de blessuretijd twee keer om de wedstrijd te beslissen. Aan de andere kant verdween een lob van Te Morsche over DOS-keeper Dijkstra en over het doel. De arbiter trok enorm veel tijd bij. Uiteindelijk kwam Sparta toch nog terug tot 2-2. De arbiter gaf vervolgens aan dat er nog een minuut te spelen was. De gevaarlijke Sander Thomas dook nog één keer gevaarlijk op voor het DOS-doel, maar de bal belandde in de handen van Dijkstra. Tot grote opluchting van het DOS-publiek, dat zo’n tien seconden later het veld kon bestormen na het laatste fluitsignaal. Na twintig jaar werd DOS eindelijk weer eens kampioen en dat werd uiteraard op grootse wijze gevierd.