De Brug

Dinsdag, 2 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Daan Kuiper wil iets terugdoen voor Zalk

Daan Kuiper wil iets terugdoen voor Zalk
Daan Kuiper
Foto: Tennekes
Redactie: Mark de Rooij

(door Gerard Meijeringh)

ZALK – Na het vertrek van voorzitter Peter Filius was het lastig voor Sportvereniging Zalk om een nieuwe voorzitter te vinden. Uiteindelijk werd de 55-jarige Daan Kuiper bereid gevonden om deze klus voor zijn rekening te nemen. In eerste instantie voor een periode van vier jaar. “Daar ga ik voor en ik heb de ambitie om daarna door te gaan”, aldus Kuiper.

Het is de tweede periode dat Kuiper voorzitter is van SV Zalk. Vanaf 1994 tot en met 2001 hanteerde hij ook de voorzittershamer bij de omnivereniging. Kuiper zat maar liefst vijftien jaar in het bestuur, als jeugdvoorzitter, tweede voorzitter en uiteindelijk voorzitter. “Ik ben eigenlijk, in samenwerking met het toenmalige bestuur, de grondlegger van het huidige beleidsplan. Dat heb ik helemaal uitgewerkt. Daar wordt nu nog steeds op voortgeborduurd, uiteraard is het plan diverse keren aangepast aan de tijd”, aldus Kuiper.

Na zijn voorzitterschap bij Zalk ging hij als leider aan de slag. Hij werkte achtereenvolgens bij WHC (vijf jaar), Hatto Heim (twee jaar) en Zalk (1 jaar, onder Jan Hooisma). Nu is hij alweer voor het derde seizoen op rij actief als leider bij WHC. Na dit seizoen stopt hij in Wezep, zo besloot hij al in oktober vorig jaar. “Ik wist toen nog niet wat ik in de toekomst wilde gaan doen. Ik ambieerde geen bestuursfunctie.” In november werd Kuiper benaderd of hij voorzitter van Zalk wilde worden. “In eerste instantie heb ik nee gezegd. Vervolgens heb ik verschillende gesprekken gehad met mensen bij Zalk. ‘We hebben je nodig’, kreeg ik te horen. Dat heeft me aan het denken gezet. ‘ik wil iets terugdoen voor Zalk’, dacht ik. Ik heb een gesprek gehad en vervolgens besloten om het toch te gaan doen”, aldus Kuiper.

'Meer ambitie dan ik dacht'

Dat bezorgt Kuiper momenteel wel drukke tijden, want hij is nog steeds leider bij WHC. “Ik zit nu in een spagaat met een dubbele functie, maar ik heb wel een goed gevoel. Er is meer ambitie bij Zalk dan ik dacht. Als ik de prestatiedrang bij het eerste elftal zie. Iedereen wil er vol voor gaan om in de derde klasse te blijven. Mooi om te zien.”

Veel veranderd

In vergelijking met zijn eerste periode als voorzitter is er veel veranderd bij Zalk. Zo staat er een prachtig nieuw multifunctioneel dorpshuis. Ook de organisatiestructuur is veranderd. “Er zitten minder mensen in het bestuur en er liggen meer verantwoordelijkheden bij de commissies. Dat moet ook. Het bestuur moet beleid maken, creatief zijn en plannen maken. Voor de uitvoering heb je commissies nodig. Gelukkig hebben we heel goede mensen.” Als voorbeeld noemt hij Elly Pot. “Het leiden van een omnivereniging is een pittige klus. Je hebt te maken met verschillende invalshoeken. Zo zijn zaalsporten niet mijn ding. Dan moet je creatief op zoek naar mensen die daar wel feeling mee hebben. Elly Pot heeft dat en doet het heel erg goed. Dan hoef je je daar niet meer druk over te maken en moet je alleen meedenken.”

Vergrijzing

Volgens Kuiper heeft SV Zalk een stabiele plaats in de gemeenschap. “Dat moeten we verder uitbreiden, maar daar zijn wel meer mensen voor nodig”, aldus Kuiper, die ook nog een ander probleem aanstipt. “Zalk vergrijst. Dat is een enorme aderlating en heeft grote consequenties. Daardoor is alles lastig te bemannen. Daarom moet er worden gebouwd in Zalk, zodat de jeugd kan blijven wonen en niet wegtrekt. Zalk heeft een enorme behoefte aan starterswoningen, zodat het dorp leefbaar blijft.”

Grote uitdaging

Door de vergrijzing en het gebrek aan jeugd is vooral het voetbal sterk afhankelijk van mensen van buitenaf. Maar volgens Kuiper was dat al het geval toen Zalk in 1973 voor het eerst de voetbalcompetitie inging. “Toen zaten er ook maar twee of drie Zalkers in. Dat vergeten veel mensen wel eens. Met een goede sfeer en een schitterende accommodatie hebben we veel te bieden. Voetballers komen hier graag. Het wordt de komende jaren een uitdaging om het huidige niveau (derde klasse) vast te houden en tevens in te spelen op de vergrijzing in Zalk. Daarnaast ligt er ook een grote uitdaging om ook het tweede elftal van de SV Zalk meer impuls te geven, zodat het beter kan aansluiten op het eerste elftal. Kortom veel te doen. Ik hoop daar op mijn manier sturing en leiding aan te kunnen geven”, besluit Kuiper.