De Brug

Maandag, 13 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Abrupte afsluiting korfbalseizoen komt hard aan bij Wit-Blauw en KV DOS Kampen

Abrupte afsluiting korfbalseizoen komt hard aan bij Wit-Blauw en KV DOS Kampen
Foto: Tennekes
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Een dag nadat het kabinet strengere maatregelen aankondigde tegen het coronavirus zette het KNKV (Koninklijk Nederlands Korfbalverbond) vorige week dinsdag een streep door het korfbalseizoen. Een hard gelag voor de korfbaltrainers Marc Houtman (Wit-Blauw/Green Organics) en Michaël Jongman (KV DOS Kampen/Veltman), die wel benadrukken dat de gezondheid van iedereen momenteel voorop moet staan.

Vorige week maandagavond kondigde het kabinet een verbod aan tot 1 juni voor alle bijeenkomsten waarbij mensen samen komen. Het KNKV besloot vervolgens om het korfbalseizoen definitief stop te zetten. Een dag later kwam de mededeling dat sportevenementen buiten de maatregel vallen, maar de korfbalbond kwam niet op de beslissing terug, zodat het korfbalseizoen definitief voorbij is.

Voor trainer Marc Houtman is zijn periode bij Wit-Blauw daarmee abrupt beëindigd. Hij gaat komend seizoen aan de slag als hoofdtrainer bij Unitas. “Voorop gesteld. De gezondheid van de mensen staat voorop. Je kunt nu geen onnodige risico’s nemen. Maar dit is wel als een bom ingeslagen. We zaten in een flow. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we nog drie keer zouden winnen en zo een mooie eindklassering zouden realiseren. Dit is een enorme deceptie. Het seizoen is ten einde, maar zo wil je niet afsluiten. Dit is echt bizar. Sportief gezien is dit een wrang einde. Dit blijft wel nazingen. Ik kan niet zeggen: het seizoen is over, op naar volgend seizoen. Ik wilde het graag goed afsluiten bij Wit-Blauw.”

Uiteraard is er ook teleurstelling bij trainer Michaël Jongman van KV DOS Kampen. “De beslissing komt wel wat onverwachts, maar het belangrijkste is nu de gezondheid van de mensen. Dat de sport dan wordt gepasseerd, dat is dan maar zo. Het is jammer dat we het seizoen niet kunnen afsluiten. Natuurlijk wilden we het graag afmaken. En we wilden ook graag de derby tegen Wit-Blauw spelen.”

Hoe nu verder?

De grote vraag is nu hoe de korfbalbond de competities gaat afsluiten. In de zaalcompetities stonden nog drie ronden op het programma. Daarnaast is vorig jaar al iets meer dan de helft van het veldprogramma gespeeld. Er stonden voor dit seizoen nog zes wedstrijden op het programma voor DOS en Wit-Blauw. “Als bond kun je het nooit goed doen. Er is altijd discussie”, aldus Houtman. Hij benoemt eerst twee opties. Neem de huidige stand als eindstand. Tachtig procent van alle wedstrijden in de zaal zijn gespeeld. Het nietig verklaren van alle wedstrijden dit seizoen beschrijft Houtman als ‘niet realistisch’. Daarnaast is er nog het scenario ‘wel het zoet, niet het zuur. In deze optie promoveren de kampioenen, maar wordt degradatie niet toegepast. “Dan heb je wel de minste weerstand en veel minder gezeur.”

DOS-trainer Jongman ziet het laatst genoemde scenario niet zitten. Volgens hem is dit onuitvoerbaar. “Laat de competitie zoals het nu is.” Volgens hem zijn in de zaal de verhoudingen inmiddels wel duidelijk. “In onze poule staat Mid Fryslan bovenaan. In mijn ogen de terechte kampioen.” Jongman is er voorstander van dat in de veldcompetities de stand na de helft van de competitie als eindrangschikking wordt genomen. “Kap het af na zeven wedstrijden.”