Brenda en Marijke met de nieuwe wisselbokaal
Brenda en Marijke met de nieuwe wisselbokaal (foto: Maarten van Gemert)

Een boeiend leerzaam betoog
vormde het Dictee van Kampen

(door Maarten van Gemert)  

KAMPEN – Het Dictee van Kampen, dat vorige week donderdag plaats had, bestond uit een boeiend en leerzaam betoog. Zo’n negentig deelnemers streden om de (nieuwe) bokaal. Onder de titel ’Liever vinyl’ passeerden acht lange zinnen, rijk aan listige woorden en leuke weetjes – voor de liefhebber.

Oud-notaris Harry Goedegebure had weer zijn ”stinkende best” gedaan om een goed dictee op te stellen. In totaal schreven 87 deelnemers mee waaronder 25 leden van Rotary. Eén van de drie deelnemers ’van buiten’ mag de nieuwe wisselbokaal een jaar op zijn schoorsteenmantel zetten.

Rotary

Het Dictee werd voorgelezen door Paula Ludden, muziekdocente, zangeres, logopediste en ervaren als voice-over. Brenda Siebrand zit de Dicteecommissie voor binnen Rotary Kampen, waarvan voorzitster Maril Kamp de avond opende. Harry Goedegebure had voor de vijfde keer het dictee geschreven, dat ditmaal handelde over de geschiedenis van geluidsdragers, te beginnen met de uitvinding van de fonograaf door Edison in 1877.
Aart Kleijer coördineerde het geheel en lichtte de prijzen toe. Het Dictee van Kampen is een project van Rotary Kampen voor de hele stad. De dertien teams vertegenwoordigden diverse organisaties en bedrijven. Desalniettemin won bij de teams Rotary Kampen en was de tweede plaats voor Rotary Oldebroek.

Wisselbokaal

Bij de individuele deelnemers won Jan Tiek met vijftien fouten, op de voet gevolgd door Janke Greving en Gert Schuurman met ieder zeventien fouten. Glaskunstenaar Aart Kleijer had een fraaie bokaal gemaakt voor de winnaar bij de ’professionals’. Het eerste naamplaatje op de wisselbokaal zal Rein Leentfaar vermelden. De wiskundige uit Middelburg heeft ook een taalknobbel. Het gehele jaar door doet hij verspreid over het hele land mee met dictees. Naast de wisselbokaal mag hij een plechtige oorkonde houden.
Het team van ’Mentaal zijn we sterk’ mocht de bokaal even vasthouden voor de foto. Het plezier straalde van dit team af, bestaande uit Brenda Koper, Marije Kamphuis, Wim van de Kolk, Henk Bleker en Arjen Hendriks. Want naast de taalcompetitie gaat het natuurlijk om de gezellige avond. Het wachten op de jury-uitslag, een verdieping lager in café Paatje, was dan ook verre van een straf.

Fellowship

Het Groene Boekje was leidend en blijkbaar zijn dan toch woorden toegestaan die een duidelijke Engelse of Franse inslag hebben. Met een leuke avond en de opbrengst voor een goed doel, is het doel bereikt, aldus Aart Kleijer. Hij vatte de avond samen in twijfelachtig Nederlands: ”Fellowship optima forma”.
Harry Goedegebure gaf een lesje ten beste. Na de fonograaf in 1877 werd in 1930 de vinylplaat geïntroduceerd. Die lijkt verdreven door de compact disc, een uitvinding van Philips, maar de lp maakt een resurrectie door. Voor zowel de taalpurist als de audiofiel sprak het Dictee van Kampen 2024 tot de verbeelding. Onder andere door scratchsessies in de hiphopscenes blijkt er toch niets te gaan boven het aloude vinyl. Aldus het Dictee van Kampen 2024.