Windmolens op Haatland
Windmolens op Haatland (foto: Maarten van Gemert)

Zelf windmolens realiseren en de verdiensten zelf behouden?

Algemeen

KAMPEN – Dinsdagavond 19 maart belegt de gemeente om half acht een informatieavond in de raadszaal over windenergie. Kampen wil minstens de helft van eventueel te bouwen windmolens lokaal ontwikkelen. Als ze in lokaal eigendom zijn, kunnen de opbrengsten ook zoveel mogelijk lokaal terechtkomen. Met meer zeggenschap over de inpassing. Kampen wil inspelen op nieuwe mogelijkheden bij de provincie om haar wensen te realiseren.

Provincie Overijssel biedt momenteel de mogelijkheid om afspraken te maken over het maximum aan windenergie dat in een bepaald gebied opgewekt mag worden. Via deze afspraken heeft de gemeente bovendien meer te zeggen over hoe windmolens in te passen in de omgeving en over lokaal eigendom.

Mogelijkheden
Kampen Zuid (het gebied ten westen van de N50 en ten zuiden van het Reevediep) is op dit moment in beeld als gebied waar misschien windenergie ontwikkeld kan worden. De gemeente betrekt inwoners van het gebied hierbij. Of er daadwerkelijk windmolens kunnen komen in Kampen Zuid, is nog niet duidelijk. Eerst moeten initiatiefnemers onderzoek doen naar geluid, natuurwaarden en veiligheid. De provincie is, als bevoegd gezag, altijd aan zet om te besluiten over windenergie.

Opbrengsten
Als het zover komt en er windmolens worden gebouwd, dan wil de gemeente dat deze voor minstens de helft in lokaal eigendom gerealiseerd worden. Dat betekent dat bij voorkeur een groep van inwoners, lokale bedrijven en agrariërs het windproject mede ontwikkelen.
De gemeente is in overleg met lokale energiecoöperaties zoals Maatschappelijke Energie Coöperatie IJsseldelta (MECIJ) om te kijken of, en zoja hoe, zij kunnen werken aan lokaal eigendom en hoe de gemeente hierin kan ondersteunen.

Doelen
Namens deze corporatie vertelt André Klumpje: „Een energieneutrale IJsseldelta in 2050 is de doelstelling van MECIJ. Door samen lokaal eigendom te realiseren, hebben inwoners en bedrijven niet alleen zeggenschap in de ontwikkeling van een windpark maar deelt men ook mee in de opbrengsten. Door de sociale en maatschappelijke doelen profiteren ook mensen die niet mee kunnen of willen doen.”

..

Maarten van Gemert