<< Ga terug

Janita Tabak keert terug in lokale politiek

Janita Tabak keert terug in lokale politiek
Foto: De eerste acht leden van de kieslijst. Bron: PvdA Kampen.

KAMPEN - Janita Tabak heeft zich voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen opnieuw verkiesbaar gesteld voor de Partij van de Arbeid. Zij is lijsttrekker voor de partij.

Tabak was tot 2014 drie termijnen actief voor de PvdA in de Kamper politiek. Eén als raadslid, één als fractievoorzitter en één als wethouder. In 2013 besloot ze zich niet meer verkiesbaar te stellen. Aan de Brug laat zij over die beslissing het volgende weten: "Vier jaar geleden wist ik dat de kans groot was dat de PvdA zou verliezen. Ik was toen wethouder en wilde niet als raadslid over mijn eigen beleid waken. Dat leek me heel onprettig voor iedereen. Dat was de reden dat ik toen lijstduwer was en niet in de raad wilde. Nu, na vier jaar, heb ik genoeg afstand om weer als volksvertegenwoordiger in de raad te kunnen opereren. Ik heb er zin in! "
Volgens Tabak is het hoog tijd dat de PvdA weer mee gaat spelen in de politiek: "Het gaat me aan het hart dat de PvdA zo is afgestraf bij de laatste verkiezingen. Ik vind dat onterecht, wij moesten de tering naar de nering zetten omdat midden in een economische crisis het gedoogkabinet van VVD, CDA en PVV ten onder ging. Geen van de andere partijen wilde toen verantwoordelijkheid nemen. De PvdA heeft de kastanjes uit het vuur moeten halen en heeft bezuinigingen moeten doorvoeren. Zo is het land de crisis doorgekomen. En daarom kan het nieuwe kabinet nu cadeautjes uitdelen. En zie wat voor keuzes er dan worden gemaakt! Het nieuwe kabinet geeft jaarlijks 1,4 miljard weg aan rijke multinationals en bezuinigt op de zorg en verslechtert de positie van gehandicapten op de arbeidsmarkt."

De kandidaatstellingscommissie zette Tabak op één omdat ze veel politieke ervaring heeft en een bekend gezicht is. In het dagelijks leven is ze werkzaam als zelfstandig strategisch adviseur. De huidige fractievoorzitter Manfred Haveman, beleidsmedewerker Sociaal Domein bij de gemeente Lelystad, staat op de tweede plaats. De eerste nieuwkomer op de lijst is Marja Boorsma, zij werkt als clientadviseur bij een zorginstelling. De huidige burgerraadsleden Theo Nieuwenhuizen en Ronald Klappe staan op plek drie en vier. Op de zesde plek staat Rick de Breij. Hij is met 19 jaar de jongste kandidaat. De voorzitter van de kandidaatstellingscommissie Murat Yasar is tevreden: "Het was een hele puzzel maar we zijn blij met deze lijst. Het is een mix van ervaring en nieuw elan!"

Volgens Tabak is de PvdA springlevend. "De sociaaldemocratie heeft ons land gemaakt tot wat het is. Nederland is wereldwijd nog altijd koploper op het gebied van welvaart, welzijn en sociale zekerheid." Over de PvdA Kampen zegt ze: "Wij zijn van nature geen schreeuwers en dwarsliggers. We kijken naar de inhoud en als een voorstel deugt dan zetten we onze schouders eronder." Volgens Tabak moet het in Kampen de komende vier jaar gaan over zekerheid op het gebied van inkomen en zorg. Ook spreekt ze haar zorgen uit over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen voor mensen die geen recht hebben op een sociale huurwoning.

Na Janita volgen onder andere de volgende personen: 2. Manfred Haveman, 3. Theo Nieuwenhuizen, 4. Ronald Klappe, 5. Marja Boorsma, 6. Rik de Breij, 7. Berry van den Brink, 8. Jules van Swoll, 9. Yvonne Riemeijer.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo