<< Ga terug

Kamper manege aan de Zwartendijk getroffen door paardenziekte droes

Kamper manege aan de Zwartendijk getroffen door paardenziekte droesKamper manege aan de Zwartendijk getroffen door paardenziekte droes

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – In de manege van Stichting Hippisch Centrum Kampen (HCK) aan de Zwartendijk is de besmettelijke paardenziekte droes opgedoken. Dit is een bacteriële infectieziekte. De bacterie zorgt voor een infectie van de voorste luchtwegen, waarbij abcessen van de lymfeknopen ontstaan. Twaalf paarden zijn ziek. De manege is gesloten.

Bij de paardenziekte droes worden paarden in drie zones verdeeld. De kleurzone groen staat voor paarden die niet zijn besmet. Bij oranje zijn de paarden verdacht en bij rood ziek. De symptomen zijn verhoging, snotneus en een ontsteking van de lymfeklieren. “Twaalf paarden bij ons zijn ziek. Daarvoor geldt code rood”, vertelt penningmeester Kees Petersen van HCK. “Twee daarvan zijn erg ziek. Bij deze paarden zijn de lymfeklieren opengesprongen komt pus naar buiten. Dat is geen prettig gezicht, maar ze moeten er even doorheen. Het is een goed teken, dit hoort bij het genezingsproces. Wanneer de ziekte naar binnen slaat, kunnen de dieren overlijden”, aldus Petersen.

Bij HCK staan in totaal 59 paarden. Om besmettingsvaar te voorkomen zijn de paarden van elkaar gescheiden. De twee ergste gevallen lopen bij elkaar in één stuk weiland. De tien andere zieke paarden staan in een ander speciaal afgezet stuk grond. De overige paarden zijn niet ziek en zijn ook afgezonderd, in de stal of buiten. “Ze zijn nu niet ziek, maar kunnen dat nog wel worden. In de manege heb je zoveel interactie. Er is een mogelijkheid dat alle paarden wat hebben”, aldus Petersen.

De manege is gesloten en gaat voorlopig niet meer open. En dat heeft gevolgen voor de verenigingen Paardensportvereniging (PSV) Kampen en Stichting Aangepast Paardrijden (SAP) Zwartendijkruiters. De lessen kunnen geen doorgang vinden en uiteraard kunnen er ook geen wedstrijden worden georganiseerd. Zo konden de leden van SAP afgelopen woensdag niet hun kunsten vertonen met hun pony’s bij De Mooiste Dag. Het is al met al een forse tegenslag voor HCK en de verenigingen. “De manege gaat pas weer open als de laatste paarden volledig zijn hersteld. Dat kan nog weken duren”, aldus Petersen.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo