De Brug

Dinsdag, 4 augustus 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Rivierlandschappen van Hans Meerman uit Kampen te zien in Stadsmuseum Harderwijk

Rivierlandschappen van Hans Meerman uit Kampen te zien in Stadsmuseum Harderwijk
Foto: Hans Meerman in het Stadsmuseum Harderwijk
Ingezonden door: Van der Meulen

Op vrijdag 1 november opende Geraart Westerink, kunsthistoricus uit Kampen, onder grote belangstelling de expositie Rivierlandschappen van Hans Meerman in het Stadsmuseum Harderwijk. l

Hans Meerman (Zutphen, 1950) studeert in 1975 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en wordt tekenleraar in Rijswijk. In 1980 wordt hij benoemd tot docent aan de Christelijke Academie voor Beeldend Kunstonderwijs in Kampen, die in 2004 naar Zwolle verhuist. Na een dienstverband van 36 jaar gaat hij in 2016 met pensioen.

Als tekenaar én docent maakt hij sinds jaar en dag tekeningen op papier. Het rivierlandschap tussen zijn woonplaats Kampen en Zwolle is voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Waar natuur zijn meest populaire thema is, is grafiet zijn meest favoriete materiaal. Met zijn karakteristieke handschrift vertaalt hij landschap naar papier, door met een grafietstift lijnen spaarzaam over het papier te verdelen met hier en daar stevige arceringen en accenten. Het zijn zeer krachtige tekeningen met een sterk doordachte ruimtelijkheid.

Recent is Meerman kleur gaan gebruiken. Een gedurfde stap, voor iemand die kleurenblind is. De resultaten zijn opvallend en origineel, misschien juist wel vanwege die beperking. De thematiek wordt erdoor verbreed en verdiept. Er ontstaan nieuwe wegen en perspectieven die duidelijk maken dat het rivierlandschap nog jarenlang stof tot tekenen zal bieden.

De expositie Rivierlandschappen is tot en met zondag 8 december te zien in het Stadsmuseum Harderwijk. De toegang is gratis.