De Brug

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Willem van Hanegem zorgt voor bomvolle zaal bij sponsoravond IJVV

Willem van Hanegem zorgt voor bomvolle zaal bij sponsoravond IJVV
Foto: Tennekes
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - Willem van Hanegem heeft nog steeds een grote aantrekkingskracht. Dat bleek donderdagavond bij Uitgekookt in IJsselmuiden. Nog nooit was het zo druk bij een sponsoravond van IJVV. Ruim tweehonderd sponsors en relaties waren aanwezig om te genieten van een avondje Willem van Hanegem. En daar kregen ze geen spijt van.

Willem van Hanegem is een voetballegende. Hij pakte met Feyenoord in 1970 de Europacup 1. Het was voor het eerst dat een Nederlandse club de belangrijkste Europese voetbalprijs wist te winnen. Met Oranje verloor hij in 1974 de WK-finale. Als trainer werd hij met Feyenoord landskampioen in 1993 en was hij assistent-trainer bij Oranje van 2002 tot 2004 onder bondscoach Dick Advocaat. Tegenwoordig is hij een kritisch volger van het voetbal en steekt hij zijn mening niet onder stoelen of banken.

Zak patat

Feyenoord? Dick Advocaat? “Het aantal punten is top, maar het is niet zo dat ik ze moet zien spelen.", zegt Van Hanegem tegen interviewer Eddy van der Ley. "Tegen Emmen werden ze 25 minuten onderste boven gespeeld. Ik ga wel eens kijken, maar soms ben ik in de rust al weg. Dan ga ik een zak patat halen en ga ik in mijn auto zitten”, aldus Van Hanegem, die zijn Feyenoord kritisch benadert. Te kritisch? “Dus ik ben Feyenoorder en dan moet ik alles maar geweldig vinden?, aldus De Kromme, die vervolgens zijn mening ventileert over de invloedrijke personen bij de Rotterdamse club. “Ze geven een miljoen en dan denken ze meteen de baas te zijn. Er is steeds strijd. Dan ben je er niet voor de club. Dan ben je geen Feyenoorder”, aldus Van Hanegem, die ook niets heeft met de plannen van een nieuw stadion voor Feyenoord. “De Kuip is geweldig. Het mooiste stadion van Nederland."

Bodan

Het had niet veel gescheeld of Van Hanegem was als voetballer bij het Turkse Fenerbahce terechtgekomen. “Maar ik kon mijn paspoort niet vinden”, aldus de oud-voetballer. Ook Olympique Marseille toonde belangstelling, maar er was twijfel. “Bij Feyenoord verdiende ik 80.000 bruto. Bij Marseille kon ik 800.000 netto verdienen.” Uiteindelijk had hond Bodan de beslissende stem. “Als hij zou blaffen, zou ik in Rotterdam blijven. De hond voorkwam een overgang”, lacht Van Hanegem. De herdershond dook ook op bij trainingen van Feyenoord en deed ook mee. “De spelers waren bang, maar ze leerden zo wel snel de bal te spelen.”

Totaalvoetbal

Het WK 1974 in Duitsland. Alle seinen stonden op groen voor het binnenhalen van de eerste wereldtitel door Oranje. Het liep anders. Na een 1-0 voorsprong ging het mis. “De ene helft van de ploeg wilde op dezelfde voet doorgaan. De andere helft wilde behoudend spelen. Het elftal viel in twee├źn. We stopten met pressen. Dat heeft ons de wereldtitel gekost", is de mening van Van Hanegem. Oranje Totaalvoetbal. Verschillende voetballers brachten hun naam naar voren als uitvinder van het revolutionaire voetbal. “Dat slaat als een tang op een varken. Niemand heeft gezegd dat we zo moesten spelen. Dat ontstond gewoon.”

Willem of Willemien

Als trainer behaalde Van Hanegem zijn grootste succes in 1993. Hij werd kampioen met Feyenoord. Hij vindt dat de invloed van een trainer wordt overschat. Ook in 1993. “We hadden gewoon goede spelers. Het enige is dat spelers vertrouwen moeten hebben en goed met elkaar op kunnen schieten. Spelers maken elkaar beter, niet de trainer.” Met Feyenoord ging het daarna steeds minder. Nieuw hoogtepunt was de titel met trainer Giovanni Van Bronckhorst in 2017, maar daarna heeft Feyenoord zich niet meer kunnen mengen in de titelstrijd. Tot ongenoegen van Van Hanegem. “Dat je als Feyenoord twintig punten achter staat. Dat is toch niet te geloven. Er zijn veel enge mensen die het voor het zeggen hebben bij Feyenoord. En er lopen veel snotneuzen rond in een pakje. Ze weten niet eens of ik Willem of Willemien heet. En als ik een kaart kom halen, vragen ze wie ik ben. Dan kan toch niet waar zijn.”

Bijna honderd pakketsponsors

Na afloop neemt Van Hanegem alle tijd om mensen te woorden te staan en op de foto te gaan. Wilco Wezenberg ziet het goedkeurend aan. De voorzitter van de sponsorcommissie is uiteraard een gelukkig man gezien de overweldigende opkomst en de goede reacties. “Van Hanegem heeft een geweldige aantrekkingskracht. Hij is authentiek en iedereen heeft respect voor hem.” IJVV zit nog steeds in de lift. De vereniging wordt steeds groter en dat geldt ook voor de sponsorgroep. “We gaan richting de honderd pakketsponsors. We zitten nu op 93.” De sponsoravond begon met een presentatie waarin de sponsors werden ingelicht over de upgrade van de accommodatie. Op het hoofdveld ligt al een kunstgrasmat. Komend seizoen heeft IJVV de beschikking over een hoofdveld voor de jeugd. “Met dat veld is IJVV uniek in de regio. Bij IJVV is er aandacht voor de hele vereniging”, besluit Wezenberg.