<< Ga terug

Update droogte: Neerslag voldoende om verdamping op te vangen

Update droogte: Neerslag voldoende om verdamping op te vangen

REGIO - De droogtesituatie in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is stabiel. De grondwaterstanden zijn nog steeds erg laag, met name op de hoge zandgronden. De aanvoer van water vanuit het IJsselmeer en de IJssel blijft voldoende. Dat laat het waterschap weten in een update over de droogte.

“De regen van afgelopen week was voldoende om de verdamping van water op te vangen. Hierdoor is er water beschikbaar in de bovenste grondlaag voor gewassen (de wortelzone, red.). De grondwaterstanden, met name op de hoge gronden zoals de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau, blijven erg laag voor de tijd van het jaar. Daar heeft de regen niet voor verlichting gezorgd. Omdat het waterschap op deze hoge gronden zelf geen water kan aanvoeren, zijn de grondwaterstanden in deze gebieden sterk afhankelijk van regenwater. Ook in de rest van het werkgebied van WDODelta zijn de grondwaterstanden nog steeds relatief laag, maar wel hoger dan vorig jaar in deze periode.”

Peilbeheer

“Voor het peilbeheer blijft de droogtesituatie beheersbaar. De vraag naar oppervlaktewater voor het beregenen van gewassen neemt af. Dit heeft te maken met lagere temperaturen in combinatie met minder verdamping en de gevallen neerslag. De waterstanden in sloten, kanalen, rivieren en weteringen blijven aan de bovenkant van de zogeheten bandbreedte ingesteld staan. In het gebied Westerhuizingerveld herstellen de waterstanden zich langzaam. Omdat deze waterstanden nog niet op voldoende peil zitten, blijft in dit gebied de onttrekkingsstop voor oppervlaktewater nog van kracht.

De situatie van de waterkwaliteit is normaal voor de tijd van het jaar. Er zijn geen waarschuwingen of verboden van kracht voor de officiĆ«le zwemwateren.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo