De Brug

Dinsdag, 7 april 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Twee gegadigden voor horecabedrijf op Koggewerf

Twee gegadigden voor horecabedrijf op Koggewerf
De panden aan de Havenweg 3-5 liggen aan de toegang tot de Koggewerf.
Foto: Maarten van Gemert
Redactie: Maarten van Gemert


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Voor de panden Havenweg 3 en 5 hebben zich tot nu toe twee gegadigden gemeld. In februari zette de gemeente de twee panden op de Koggewerf, die een horecabestemming hebben gekregen, te koop. Binnen het concept van Maritiem Erfgoedcentrum ziet de ADAS Groep uit Deventer mogelijkheden tot exploitatie. In de nog nader uit te werken plannen sluit de succesvolle horecaondernemer Ayhan Sahin met de Proeflokaal Toer aan op zijn bewezen Hanzeformule.

Havenweghoreca
De gemeente heeft grootse plannen met de Koggewerf. Achter de schermen wordt al jaren gebroed op een ’Maritiem Erfgoedcentrum IJsseldelta’. Voor de invulling van de panden aan de Havenweg 3 en 5 richt de gemeente zich op een bezoekerscentrum en een horecabedrijf. In februari werden de panden te koop gezet nadat na jarenlange intensieve onderhandelingen de bewoners vertrokken waren.
De investering voor renovatie en inrichting van de vervallen panden komt voor rekening van de nieuwe verhuurder of exploitant. Derhalve bedraagt de vraagprijs voor beide panden slechts €60.000. De grond blijft eigendom van de gemeente. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de verkoop van de opstallen. De exploitatie moet rendabel zijn en ”een regionale aantrekkingskracht krijgen die imagoversterkend werkt voor het Maritiem Erfgoedcentrum”.


De achterzijde van Havenweg 5 (foto: Horecapachter.nl)

Proeflokaal
De ADAS Groep heeft interesse getoond in de panden aan de Havenweg. Zij heeft een formule voor ogen die ze al toepast in de Hanzesteden Deventer en Zutphen. Daar kan men in proeflokalen kennis maken met ”de smaak van de Hanze”. Zutphen kent bovendien een stadshotel waarin alles refereert aan het glorieuze Hanzeverleden.
Momenteel werkt een architect een plan uit. Daarbij wordt rekening gehouden met het bezoekerscentrum van het Maritiewm Erfgoedcentrum, zoals in de verkoopvoorwaarden staat. De ADAS Groep betrekt bij de ontwikkeling graag alle partijen op de Koggewerf. Zodra het plan gereed is, wordt het aangeboden aan de gemeente.
Uiteindelijk neemt de gemeenteraad een beslissing. Deze vergaderde in 2015 al eens ter plaatse op de Koggewerf. Eind vorig jaar kwam een raadsdelegatie naar de Koggewerf om zich bij te laten praten. Het praten duurt voort terwijl er achter de schermen grootse plannen worden gemaakt voor de Havenwegpanden door onder andere de ADAS Groep.

bron: Kamper Nieuws