De Brug

Zaterdag, 8 augustus 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Strengere controles in horeca dit weekend

Strengere controles in horeca dit weekend
Redactie: Enrico Kolk

IJSSELLAND – De Veiligheidsregio (IJsselland) ziet dat grenzen vervagen en de noodzaak van het opvolgen van de coronamaatregelen lijkt af te nemen. “Dit kan de samenleving zich nu niet veroorloven, en daarom zal de politie in samenwerking met de gemeenten strenger op gaan treden”, reageert de Veiligheidsregio. In het komende weekend is er daarom strengere handhaving in de horeca.

“De fase van de coronacrisis waarin we ons nu bevinden is er eentje waarbij meer ruimte is en uitgegaan wordt van eigen verantwoordelijkheid”, stelt de Veiligheidsregio in een persbericht. “Een nieuwe opleving in het aantal besmettingen laat echter zien dat er een scherpte in de handhaving van de regels nodig is, in het bijzonder rondom de horeca.”

Waarnemend voorzitter Rob Bats stelt dat de ruimte niet vrijblijvend is. “De toename van het aantal besmettingen in ons land dwingt ons om extra alert te zijn. We kunnen in deze fase niet volstaan met een waarschuwing wanneer we zien dat de regels niet langer in acht genomen worden. Daarom zullen politie en gemeenten in het komende weekend de teugels strakker aantrekken en handhaven bij overtredingen.”

Minister Ferd Grapperhaus heeft een statement gemaakt en roept daarin op om alert te zijn, de anderhalve meter regel in acht te nemen en drukte te vermijden. Dit wordt onderschreven door de politie en de gemeenten in Veiligheidsregio IJsselland. In diverse plaatsen in de regio is het, met name in de horeca (zowel buiten op terrassen als binnen in bijvoorbeeld café’s), te druk.

Aanspreken, waarschuwen en wijzen op het belang van de maatregelen werkt in veel gevallen niet, constateert de Veiligheidsregio. “Dat is een zorgwekkend signaal, en met het vervagen van deze maatschappelijke grenzen neemt ook de noodzaak van het handhaven toe.”

Bats: “Het is vervelend dat deze maatregelen getroffen moeten worden, maar desondanks is het van belang dat we dit doen. Een nieuwe besmettingsgolf betekent dat meer mensen getroffen worden door dit virus. Door de maatregelen in acht te nemen beschermen we niet alleen onszelf maar ook onze dierbaren en de kwetsbaren in onze samenleving. Daarnaast zal een nieuwe besmettingsgolf opnieuw een enorme druk leggen op het zorgpersoneel. We zijn weliswaar klaar met het coronavirus, maar het virus is nog niet klaar met ons. Laat dit een wake-up call zijn. We kunnen deze crisis alleen onder controle houden als we deze verantwoordelijkheid steeds met elkaar blijven nemen.”

Hallo BrugMedia, is het een verplichting dat jullie dit plaatsen? Dat er 2x per jaar een besmettingsgolf komt lijkt mij logisch. En dat de maatregelen zijn bedoelt om de stroom naar de IC te reguleren. Echter lijkt mij ook inmiddels wel duidelijk dat de overheid liever heeft dat er helemaal geen besmettingen meer plaatsvinden (een utopie en ook onwenselijk). De burger moet de kop worden ingedrukt.
Bert | donderdag 23 juli 2020 20:55