De Brug

Woensdag, 15 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

SGP: "5G in Nederland – en in Kampen?"

SGP:
Redactie: Fred Sollie

KAMPEN - Binnenkort wordt 5G ook in Nederland uitgerold. Wat zijn de gevolgen voor Kampen? De fractie van de SGP roept het college op de gemeente hier actief op voor te bereiden.

Door de toename van internetgebruik – denk bijvoorbeeld aan videobellen – is uitbreiding van de capaciteit van het telecomnetwerk nodig. Met de 5de generatie van dat netwerk, in het kort 5G, kan (veel) meer data van A naar B worden verstuurd. Daarbij krijgt elke ontvanger niet meer bandbreedte toegekend dan nodig is. Bovendien kan een 5G-antenne zich richten, waardoor data alleen verzonden wordt in de richting van de ontvanger. Wel is de afstand waarover met 5G gecommuniceerd kan worden veel korter dan bij 4G of 3G. Daarom moeten er heel veel ‘tussenstations’ worden geïnstalleerd in zogenaamde small cells, mogelijk geplaatst aan gebouwen of in lantaarnpalen.

Vroeg of laat zal ook de gemeente Kampen kunnen profiteren van de voordelen van 5G. Er zijn er echter ook mensen die zich zorgen maken over mogelijke nadelen. Meestal gaat dat over de volksgezondheid. Nu werd de beslissing om 5G uit te rollen in Europees verband genomen. Daar lagen wel onderzoeken onder, maar die keken volgens de SGP vrij beperkt naar de gezondheid. "De vraag is of het economisch belang hier niet al te veel de overhand krijgt. Lopen we niet te hard van stapel?", vraagt de fractie zich af. Vanwege zulke vragen heeft de Tweede Kamer de Gezondheidsraad gevraagd een advies over 5G uit te brengen; dat wordt in juli verwacht. Ondertussen gaan de voorbereidingen van de uitrol van het nieuwe netwerk gestaag door.

De SGP vervolgt: "Het is allemaal knap ingewikkeld, en de ontwikkelingen gaan ook nog eens heel vlot. Juist daarom is het voor onze gemeente belangrijk om goed voorbereid te zijn. Laten we ook de consequenties voor de openbare ruimte (op elke straathoek een antenne?) en de financiën niet vergeten." Erik Jan Vinke: “We kunnen dit allemaal over ons heen laten komen, maar als SGP zien we de gemeente liever aan tafel zitten en meepraten”. Daarom verzocht de fractie het college om – samen met de Raad – een visie over de uitrol van 5G in Kampen op te stellen. "Welke rol kan en wil de gemeente spelen? Dat is de vraag waar we nu voor staan. Daarnaast vragen we het college inwoners en ondernemers in alles rond 5G in onze gemeente mee te nemen. Regeren is vooruitzien. Proactief handelen is dan ook geen overbodige luxe. Laat het college mede aan de knoppen draaien bij de uitrol van 5G!", besluit de SGP.

Financiën en plaatsing/straatbeeld zijn idd belangrijke dingen om naar te kijken. Maar menig persoon woont al in 5GHz straling, gezien menig modem een dualband router ingebouwd heeft die zowel 5GHz als 2.4GHz signaal uitzend, vaak in de standaard instellingen onder hetzelfde SSID waardoor het enige dat je merk is dat de snelheid omlaag gaat verder weg bij de router. Tenzij we mmWave krijgen komen we niet over die 5GHz heen (mid-band 5G gaat tot 4.7GHz). En zelfs als we wel mmWave krijgen is er geen enkel bewijs voor gezondheidszorgen in eerdere onderzoeken, terwijl het in sommige andere landen al sinds april 2019 wordt gebruikt.
Jessica | donderdag 25 juni 2020 12:17