De Brug

Dinsdag, 22 september 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Seniorendag koren springlevend na oprichting stichting

Seniorendag koren springlevend na oprichting stichting
Redactie: Nick de Vries
(door Christiaan Schutte)

KAMPEN - De Senioren- en Korendag die zes Kamper koren jaarlijks houden, is gered. Waar de liefhebber de dag vorig jaar mistte op de kalender hebben de koren een doorstart gemaakt. Ze gaan zelfs verder als stichting.

De akte passeerde op 2 maart bij de notaris. De oprichters zijn Reinita Weijmer van Het Kamper Uien Koor, Dick Winkeler van Het Torenkoor Kampen en Henk Minnema namens De Ketelbinken. De andere koren van de stichting zijn Recht deur Zee, Het Schokkerkoor en De Koggezangers.

Cadeautje aan ouderen

De seniorendag is een cadeautje van het koor aan de ouderen van Kampen. Zij worden een keer per jaar getrakteerd op een programma in De Stadsgehoorzaal. Later die dag geven de koren ’s avonds optredens voor jong en oud en verandert Seniorendag in Korendag. Weijmer: “Daar passen we uiteraard ons repertoire op aan. De nummers die we zingen voor de senioren zijn vaak liedjes die zij nog kennen van vroeger.” Winkeler vult aan: “De ouderen waarderen de Seniorendag echt enorm. Als je ziet hoe zij genieten, dat is echt prachtig. Daar doe je het voor.” Minnema benadrukt dat de koren los van Seniorendag met enige regelmaat optreden in verzorgingstehuizen. “Dat doen alle koren die zijn verenigd in de stichting.”

Eigen geluid

Dat neemt niet weg dat Seniorendag een hoogtepunt is. Net als bij Korendag op dezelfde dag een paar uurtjes later zit De Stadsgehoorzaal vol. Het tempo ligt ’s avonds met Korendag voor jong en oud hoger. Zo brengt Het Torenkoor de Zuiderzeeballade in een up tempo-versie. De interactie met het publiek wordt gezocht door leuke acts om het publiek te vermaken tussen de nummers door. De koren laten sowieso elk een heel eigen geluid horen. De Ketelbinken brengen zeemansliederen en smartlappen, Het Torenkoor Kampen zingt in hoofdzaak Nederlandstalig met eigen versies van bekende (levens)liederen. Het Kamper Uien Koor zingt ook hoofdzakelijk Nederlandstalig, maar heeft haar repertoire daarin uitgebreid. Weijmer: “We brengen eveneens nummers die behoren tot de kleinkunst, zoals bijvoorbeeld liedjes van Claudia de Breij, Ramses Shaffy en Boudewijn de Groot.”

De nieuwe stichting moet Senioren- en Korendag behouden voor de toekomst. Daarnaast zou het zomaar een platform kunnen worden waarbinnen nog meer de samenwerking wordt gezocht. Nu al worden soms muzikanten – bijvoorbeeld een drummer – uitgewisseld als de situatie daar om vraagt. Hoe die samenwerking verder zijn beslag krijgt, zal de toekomst leren, maar een voordeel is hoe dan ook dat de koren binnen de stichting gezamenlijk naar buiten kunnen treden. Seniorendag wordt dit jaar gehouden op 29 september. Daarmee breken de koren met de traditie om de dag in het begin van het jaar te houden. “De reden is dat de koren samenwerken met Stichting Welzijn en de Zonnebloem en dat op verzoek van deze partners de dag is verschoven met het oog op de dag van de ouderen. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd om de kosten te dekken”, legt Minnema uit.

Het voordeel van de nieuwe stichtingsvorm is dat sympathisanten de koren nog makkelijker kunnen steunen met een financiële bijdrage. Voor meer informatie zie korendagkampen.nl.