<< Ga terug

Schuilhut van de Kratse op Keteleiland gereed

Schuilhut van de Kratse op Keteleiland gereed
Op de achtergrond ut’ Keteltien
Foto: Maarten van Gemert

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Samen met een groepje vaste bezoekers heeft Anton Wezenberg, alias de Kratse, een schuilhut gebouwd op ”zijn” Keteleiland. Op het onbewoonde eiland ten noorden van Kampen komen geregeld natuurliefhebbers om er te wandelen. Voorzieningen ontbreken geheel. De Kratse heeft als beheerder van het eiland een schuilhut gebouwd om enig onderdak te bieden aan vogelspotters en voor kinderfeestjes.

De Kratse
Oorspronkelijk als beheerder in dienst van de gemeente maar inmiddels al jaren als vrijwilliger, beheert de Kratse het Keteleiland. De bijnaam van Wezenberg heeft geen betekenis maar stamt van vroeger, toen Brunnepenaren elkaar vaak een bijnaam gaven.
Naast onderhoud aan natuur en paden, houdt de Kratse toezicht op het eiland. Hij wordt daarbij nog altijd ondersteund vanuit de gemeente. Ofschoon hij de enige onofficiële bewoner is van het eiland, zijn er meer passanten die regelmatig aanmeren.
Na zijn pensioen meert de voormalige kapitein van de Veerman van Kampen, Gerrit van de Veer, regelmatig aan samen met zijn vrouw Ingela Abbing. Schokker nazaat Nol Diender kwam al vijftig jaar geleden vaak wandelen met zijn ouders. Rob Meijberg is regelmatig met zijn vrouw Paula op Keteleiland te vinden als beoogd opvolger van De Kratse voor het eilandbeheer.

Drie vrijwillgers die ut' Keteltien hebben gebouwd.
Nol, Gerrit en Anton op de veranda van ut’ Keteltien (foto: Maarten van Gemert)

Kinderfeestjes
Samen met genoemde en andere vrijwilligers heeft Wezenberg een schuilhut gebouwd aan de kop van de inham dat een klein haventje herbergt. Vroeger werden er regelmatig feestjes georganiseerd waarbij de kinderen met het Hendrikje naar het eiland voeren. Om bij slechter weer te voorzien in onderdak, wilde de Kratse al langere tijd een schuilhut bouwen.
”Alles bij elkaar heeft het maar een paar tientjes gekost,” vertelt hij, ”voor de bloembakken en de planten.” Het hout voor de vlonder komt uit de Boven- en Buitenhaven waar de aanmeerpalen zijn vernieuwd. De hut heeft Meijberg op de kop getikt. Van de Veer kon alles vervoeren met zijn woonboot.
Achter de schuilhut is op de vlonder een veranda ontstaan waar vogelspotters direct uitzicht hebben op de achterliggende ongerepte gras- en rietlanden die niet (meer) gemaaid worden.

Onbewoond
De Kratse kwam in augustus vorig jaar in het nieuws toen een grafverzoek van hem aan het gemeentebestuur werd gehonoreerd. Na decennia gewoond, gewerkt en geleefd te hebben op het eiland, dat in 1940 ontstond, mag de krasse Kratse (76) daar straks ook begraven worden.
Daarmee is hij de tweede Kampenaar ooit die toestemming heeft om buiten de stadsmuren begraven te worden. Stadsarts Johann Wolfgang Heppe ging hem eind 18e eeuw voor. cultuurZIEN maakte daarover een videoreportage in de serie Kamper Geheimen.
Toen de Kratse toestemming kreeg, heeft Kamper Nieuws dit unicum verslagen. Later ging Kamper Nieuws op pad met de Kratse naar ”zijn” eiland. Lees beide reportages op Kamper Nieuws.
De Kratse hoopt deze zomer weer kinderfeestjes te houden op ”zijn” Keteleiland. In de Buitenhaven kunnen de havenmeesters u en jou meer vertellen.

De Kratse op de 'voorplecht' van ut' Keteltien
De ’voorplecht’ van ut’ Keteltien (foto: Maarten van Gemert)Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo