<< Ga terug

Schadelijke duizendknoop groeit in Kampen op 17 locaties

Schadelijke duizendknoop groeit in Kampen op 17 locaties
Foto: Nick de Vries.

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Multifunctioneel Centrum ’t Ukien zit vanaf de Flevoweg gezien verscholen achter een grote kluwen groen, die het zicht op het pand met de dag verder lijkt te ontnemen. “Japanse duizendknoop”, zo leert navraag in het centrum. “De gemeente weet niet goed wat ze ertegen moeten doen.” Het blijkt een landelijk probleem met potentieel grote gevolgen, want de plant laat zich door niets tegenhouden, zelfs niet door betonnen funderingen, waar het zich zonder problemen doorheen werkt.

De japanse duizendknoop is één van de honderd meest invasieve exoten van Europa wat betekent dat de soort zich massaal verspreid in z’n nieuwe omgeving en daar de biodiversiteit verpest. Waar hij verschijnt, neemt de plant zijn omgeving over. Hij verdringt andere stuiken en planten. Insecten of schimmels kunnen niets met de plant. Zijn opmars wordt dus niet gestuit en de omgeving wordt door het gebrek aan insecten ook voor andere dieren minder interessant. Bovendien is de plant een gevaar voor infrastructuur doordat het zijn weg vindt door kleine kieren in beton en asfalt.

Gevaar infrastructuur

Statenlid Arjan Hof van de ChristenUnie stelde voor de zomer aan de provincie over deze ‘voortwoekerende plaag’. Hij refereerde onder andere aan een uitzending van Eén Vandaag waarin gemeentes aangeven dat zij geen adequate manieren kunnen vinden om de duizendknoop te bestrijden. Met potentieel gevaar voor diverse types infrastructuur, zoals bijvoorbeeld ook dijken en waterkeringen.

Naar aanleiding van de berichten in de media kreeg De Brug ook een tip van een lezer over de aanwezigheid van de Japanse Duizendknoop op het terrein Bolwerk Buitenwacht. De Brug deed navraag en de gemeente blijkt het probleem in 2018 al uitgebreid in kaart gebracht te hebben. De plant blijkt op maar liefst 17 locaties te groeien en ook onze gemeente heeft geen idee wat ze met de plant aan moet.

Een woordvoerder vertelt: “Tot nu toe is er geen bestrijdingsmethode bekend die ook daadwerkelijk helpt. Dat maakt bestrijding heel moeilijk. Er zijn verschillende methoden die ontwikkeld en getest worden. Wij volgen de ontwikkelingen van de bestrijdingsmethoden dan ook op de voet en gaan naar demonstraties van de verschillende bestrijdingstechnieken.”

Totdat de gemeente weet wat zij tegen de plant kan doen, doet zij nog zo min mogelijk. “Dit om de verspreiding van de plant tot een minimum te beperken. Door te maaien bijvoorbeeld, put je de plant uit, maar aan de andere kant werkt het verspreiding in de hand doordat de plant na afmaaien een nieuwe plant vormt en zich hierdoor ook verspreid.”

Volgens de woordvoerder lopen er drie experimenten op het gebied van bestrijding. Zoals het persen van kokend water in de wortel. Dit kan tot op drie meter diepte, maar de plant heeft wortels van acht meter diep. De plant komt uiteindelijk dus weer terug. Ook wordt er geëxperimenteerd met bestrijding via electrogolven. Alle bestrijdingsmethoden zijn zeer arbeids- en kostenintensief en een goed resultaat is verre van zeker. De gemeente wacht daarom af en volgt de ontwikkelingen ‘op de voet’. “Wanneer een goede bestrijding mogelijk is, wordt dit zeker uitgevoerd.”

Bolwerk Buitenwacht

De tipgever van De Brug vroeg zich af wat de aanwezigheid van de Japanse Duizendknoop betekent voor de geplande werkzaamheden op het terrein Bolwerk Buitenwacht. In landen als Engeland zijn de regels rondom de exoot zo streng dat nieuwbouwprojecten niet mogen aanvangen, voordat de plant in het te bebouwen gebied volledig is uitgeroeid. De gemeente zegt te weten dat de duizendknoop aanwezig is op het terrein Bolwerk Buitenwacht, maar of de plant invloed gaat hebben op de werkzaamheden daar is nog niet bekend. Als de plannen worden uitgewerkt, wordt de aanwezigheid van de plant in de planning meegenomen.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo