<< Ga terug

Reïncarnatietherapeut: Ik ben een heel rationeel mens

Reïncarnatietherapeut: Ik ben een heel rationeel mens

KAMPEN – Erwin Westendorp is de eerste die in Kampen aan de slag gaat als reïncarnatietherapeut. Tegelijkertijd is hij misschien ook wel de laatste van wie je dat verwacht. De Kampenaar is van nature namelijk een heel rationeel mens. Sceptisch zelfs. Zoals je dat een beetje kunt verwachten van iemand die zijn loopbaan begon in de journalistiek.

In zijn praktijkkamer, waar hij mensen helpt met fysieke en mentale klachten die het gevolg zouden zijn van ervaringen uit een vorig leven, laat hij weten een onverminderd kritische blik te hebben. Hij heeft er zelfs dankbaar gebruik van gemaakt toen hij flash backs kreeg. Beelden uit ‘een vorig leven als sergeant in dienst van het Franse leger medio achttiende eeuw’. “Als kind had ik hierover al heldere dromen. Ook zag ik entiteiten. Ik heb zeker getwijfeld, gedacht dat ik misschien wel gek was. Daarom ben ik op onderzoek gegaan. Ik heb Versailles bezocht. Evenals het kasteel van Nantes. Daar herkende ik details die ik onmogelijk ergens anders van kon kennen.”

Westendorp wil niet te veel ingaan op zijn eigen levensverhaal. Behalve dan dat hij een tijd lang last had van klachten waarvan hij nu inmiddels zegt te weten dat die hun oorsprong vinden in het vorige leven in Frankrijk. Als sergeant-brigadier, de naam die we nu aan deze functie zouden geven, zegt hij verantwoordelijk te zijn geweest voor soldaten van wie velen sneuvelden op een slagveld. Schuldgevoelens, samenhangend met een sterk verantwoordelijkheidsbesef, manifesteerden zich in zijn huidige leven.

Daarmee is het bruggetje gemaakt naar zijn werk als therapeut. Veel mensen kampen volgens hem met fysieke en / of mentale klachten die het gevolg zijn van onverwerkte ervaringen. Dat hoeft overigens niet een gebeurtenis te zijn uit een voorbij leven. Het kan net zo goed gaan om een ingrijpende gebeurtenis uit de vroege jeugd. Om iets dat je als baby hebt ervaren, of dat zelfs teruggaat tot de prenatale fase en ligt begraven in je onderbewuste. Het enige verschil is dat het dan niet reïncarnatie- maar regressietherapie heet.

Een combinatie van beiden kan ook. Als voorbeeld noemt hij een 30-jarige vrouw die bij hem kwam met de angst telkens alleen gelaten te worden. Zij bleek, aldus Westendorp, een huilbaby te zijn geweest. Haar ouders troostten haar niet en lieten haar uithuilen. De ervaring aan haar lot overgelaten te worden had ze, zo licht Westendorp toe, meegenomen uit een vorig leven en zoals dat heet, ‘bij haar geboorte weer geactualiseerd’. De keuze voor de ouders speelde daarbij volgens de therapeut een bepalende rol. Hij is er namelijk vast van overtuigd dat jouw ziel, voor hij incarneert, zelf het gezin kiest waarin je geboren wordt. Passend bij de lessen die je wilt leren. De naam van Westendorp’s praktijk, Blueprint Discovery, refereert daaraan. “In de baarmoeder wordt de blauwdruk van het leven geweven.”

Die lessen zijn volgens de therapeut zelden alleen maar leuk, laat staan makkelijk. Westendorp lachend: “We zouden hier ook wel heel snel klaar zijn als we meteen wisten wat we hier kwamen doen.” Hoewel elk leven, aldus Westendorp, een of meerdere nieuwe lessen in petto heeft, kan het maar zo zijn dat een vorig leven nog doorwerkt. Bijvoorbeeld omdat een vroegtijdige, niet natuurlijke dood, maakt dat je het vorige leven niet goed hebt afgesloten. Of, zoals in het geval van Westendorp, je met (deels) onverwerkte ervaringen zit.

Door terug te keren en de emoties te doorleven verwerk je het alsnog, is de gedachte. Het is, zo benadrukt Westendorp, niet zo dat er van het ene op het andere moment een blokkade wordt opgeheven. “Tegen iemand met hartklachten zeg ik allereerst: ‘Blijf onder behandeling van een arts! Ik kan niet jouw dicht geslipte aderen schoonmaken. Wel kunnen we kijken naar een dieper liggende oorzaak op het niveau van de ziel. Het hart is verbonden met de liefde. Mogelijk duidt het op een verscheurde liefde, of een gebrek aan zelfliefde waarbij je je gevoelens voor jezelf hebt gehouden. Net zoals een allergie of astma kan wijzen op een leven dat je als niet vrij, verstikkend, hebt ervaren. Het is aan jou om met dat inzicht aan de slag te gaan en je gedrag te veranderen.”

De therapeut heeft, zo zegt hij verschillende technieken, om iemand mee te voeren naar een vorig leven. Sturen is volgens Westendorp echter uit den boze, zo illustreert hij met het voorbeeld van de verlaten vrouw. “Ik vraag haar in dit geval terug te gaan naar een situatie in een vorig leven waarin ze zich precies zo voelde. Vervolgens vraag ik wat ze voelt, ziet of ruikt, maar ik vul nooit zelf iets in.” Volgens Westendorp hoort het ook hij de professionele houding van de reïncarnatietherapeut om niet terug te deinzen voor cliënten die in een vorig leven dader van een misdrijf zijn geweest. “Iedereen is slachtoffer geweest en iedereen heeft daderlevens. Daar schrik ik niet van. Wel is het zo dat je het allemaal bij je terugkomt. Dat geldt voor de IS-strijder die zich als een beest gedraagt, maar net zo goed voor de Spanjaarden die in de zestiende eeuw in Mexico de Azteken uitmoordden.” Soms verdringt de ziel dat, aldus Westendorp, dermate dat er sprake is van pure ontkenning. “Dit zijn de mensen die het hardst roepen: ‘Dat zou ik nu nooit doen’. Wees welkom denk ik dan.”

Voor meer informatie over Blueprint Discovery zie www.blueprintdiscovery.nl.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo