<< Ga terug

RDM Kampen sloopt Duits marineschip

RDM Kampen sloopt Duits marineschip

(door Michiel Satink)

KAMPEN/URK – Een fregat van de Duitse marine wordt binnenkort door RDM Kampen gesloopt. Het 130 meter lange gevaarte ligt momenteel in de haven van Urk omdat de waterstand van de IJssel momenteel te laag is om verder te varen.

Het gaat om het fregat Köln, inmiddels officieel Ex Köln genaamd, dat op een veiling in Duitsland is aangeschaft, zegt Fernando Swaep van RDM Kampen. Het fregat is in 1982 in Hamburg gebouwd en op 19 oktober 1984 'in dienst getreden' in de toenmalige Bundesmarine. Eind juli 2012 werd het fregat afgeschreven en in 2015 op een veiling aangeboden. RDM kocht het omdat het met de sloop geld denkt te verdienen, zegt Swaep. “Het heeft een halfjaar geduurd voordat we het naar Nederland mochten slepen.” De vergunningenprocedure voor de invoer van 'afval', want zo wordt het schip door de instanties gezien, is rigide. Nadat al het papierwerk rond was, is het met twee sleepboten vanuit Wilhelmshaven naar Nederland gevaren. Het 14,5 meter brede schip heeft een diepgang van 6,3 meter. En daarmee is de Zuiderzeehaven niet haalbaar. “Daar is een diepgang van 3,9 meter”, weet Swaep.

Op Urk is het schip al aan weerskanten van een ponton voorzien. Daardoor ligt het schip minder diep zodat het naar Kampen versleept kan worden. Maar de waterstand is op dit moment bij lange niet de 3,9 meter die het zou moeten zijn. “We wachten op hoogwater. In het slechtste geval kan dat wel tot april duren”, zegt Swaep. Als het zover is, wordt na de sleep in Kampen het schip volledig gesloopt. Vooral met koper en ijzer valt het nodige te verdienen. RDM Kampen sloopt vaker grote schepen, maar dit is een apart verhaal. Op het schip werkten meer dan 200 personeelsleden van de marine. “Zo groot hebben we ze niet eerder gehad. En dit zijn ook de maximale afmetingen die we aankunnen.”

De sloop en zogeheten demilitarisatie moet plaats vinden onder goedkeurend oog van de Duitse marine, zo staat in de prospectus van de veiling omschreven. Daarmee moet voorkomen worden dat de romp en wapensystemen opnieuw opgebouwd kunnen worden. Ook moeten onderdelen van torpedo- en raketlanceerinstallaties nog vernietigd worden. Aan boord zit een monster van een motor: goed voor 60.000 pk. Er komen er waarschijnlijk nog vijf van deze fregatten te koop. Mogelijk wil RDM Kampen die ook aanschaffen om te slopen.

Het fregat Köln heeft een rijke geschiedenis. Zo was het het vlaggenschip van de Duitse marine bij de inzet tijdens de Tweede Golfoorlog. Ook werd het ingezet tijdens Operation Enduring Freedom, ook wel bekend als het Amerikaanse antwoord op de aanslagen op 11 september 2001 en de oorlog in Afghanistan. Ook Nederland verleende destijds maritieme steun.

Het schip is voor de verkoop al van alle bewapening ontdaan. Het fregat, onderdeel van de 122-klasse of Bremenklasse, was voorheen onder meer uitgerust met radargeleide luchtdoelraketten, een fors kanon en raketten om schepen te raken. De Köln is het eerste fregat uit deze reeks uit de jaren '80 die gesloopt gaat worden. Dit type fregat wordt opgevolgd door schepen die nu in opdracht van de Duitse marine worden gebouwd. Dat worden de grootste fregatten ter wereld.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo