De Brug

Zaterdag, 30 mei 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Raadspraat GroenLinks: Zondag en supers

Raadspraat GroenLinks: Zondag en supers
Nieke Jansen en Edwin Burgman
Redactie: Nick de Vries

“Een historisch moment is het: supermarkten mogen ook in Kampen open op zondag, van 12-18 uur, zonder lossen en laden. Met ingang van 21 juli kán de super open. Wie dat wil, kán dan boodschappen doen. Wij zijn daar heel blij mee. Omdat het bijdraagt aan een sociale en ontspannen samenleving, met mensen die hun eigen keuzes mogen maken en daarin rekening houden met elkaar.

En we zijn er ook trots op. Trots? GroenLinks is de eerste partij die niet bij de start van vier jaar samenwerking in ruil voor het besturen voor lief nam dat de zondag dan bij het oude moest blijven. Als partners in de coalitie durfden we het aan om dit onderwerp samen met inwoners écht te bespreken en naar elkaar te luisteren. En we zijn ook trots op alle mensen die meededen in dit unieke avontuur. Raadsleden gingen acht maanden op ‘stil’, terwijl vijf wijze mensen de meningen en gevoelens over dit thema in onze gemeente verzamelden en zorgvuldig beschreven.

“Vertrouw het proces” zeiden we ontelbaar vaak, op straat en tegen de raadscollega’s die het proces weggegooid geld noemden. Wij zijn blij met het besluit en met de weg daarnaartoe. Het proces bracht mensen bij elkaar die elkaar nooit echt spreken. Daardoor werden meningen milder en vooroordelen kleiner. Het proces veranderde de stemming in de raad, van ‘16-15 tegen’ naar ‘19-12 voor’. Dit laat zien dat de politiek ook bij de spannende onderwerpen naar inwoners luistert.

Op zoek naar geld

In dezelfde raad stonden we stil bij het grote tekort van de gemeente Kampen. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van dit tekort en naar mogelijkheden om het weg te werken. Dat wegwerken is een forse klus, omdat het tekort voor een belangrijk deel onstaat omdat gemeentes vanuit Den Haag veel te weinig geld krijgen voor alle taken in het sociaal domein. Het college en de ambtenaren werken zich op dit moment een slag in de rondte om alles wat Kampen zo mooi maakt in stand te houden. Dat doen ze met een openheid die wij niet eerder hebben beleefd.

We moeten op zoek naar geld: minder uitgeven, meer inkomsten binnenhalen. Voor die inkomsten denken wij in elk geval aan Europese subsidies: andere gemeenten halen die handiger binnen. En bezuinigen? Met stip op 1 staat dat mensen in de meest kwetsbare positie niet mogen inleveren. En het werk voor de energietransitie moet doorgaan omdat de tijd dringt. Gelukkig drijft een deel van het nieuwe beleid niet op geld. Goed inclusiebeleid - iedereen kan meedoen - is vooral een kwestie van anders denken en anders doen.

GroenLinks wenst jou en u een goede zomertijd!”

Edwin Burgman en Nieke Jansen