De Brug

Dinsdag, 4 augustus 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Politie: 'Diefstal fietsen nemen af ondanks recente piek'

Politie: 'Diefstal fietsen nemen af ondanks recente piek'
Redactie: Christiaan Schutte

KAMPEN – Relatief veel mensen hebben in de afgelopen periode aangifte gedaan van de diefstal van een (elektronische) fiets. Reden voor de politie om extra alert te zijn. Kijken we echter naar heel 2019 tot nu toe, dan is het aantal meldingen de laagste in jaren.

Dat laat de politie weten in reactie op vragen van weekblad De Brug daarover. Op de redactie waren geluiden binnengekomen dat er een toename was van het aantal fietsendiefstallen. Dat klopt dus wat betreft een deel van juni en het begin van juli. Ook in andere weken zijn er uitschieters. Het totaal aantal aangiftes ligt echter op 67.

Net over de helft van het jaar zou je bij gelijke tred uitkomen op ruim geregistreerde 130 fietsendiefstallen in 2019. Vorig jaar kwam de teller uit op 222. In 2016 was er piek. Over dat hele jaar waren er 386 aangiften van gestolen fietsen. In 2015 lag het aantal met 254 ook relatief hoog. Daarentegen was 2017 vooralsnog het afgeronde jaar met de minste meldingen: 149. De politie verklaart dit vanwege de acties die zijn ondernomen na de forse toename in 2016.

De politie zegt het probleem fietsendiefstal goed in het vizier te hebben en bij het vermoeden van een nieuwe golf georganiseerde diefstallen daarop actie te ondernemen. En soms helpt het toeval een handje. Vorige week hield de politie een 16-jarige jongen uit Dronten op een elektrische fiets staande voor een controle. De jongen kon niet aantonen dat de fiets van hem was. Een dag later kwam er een aangifte binnen van de diefstal van een fiets in de Voorstraat. De omschrijving in de aangifte kwam overeen met de uiterlijke kenmerken van de in beslag genomen fiets. De jongen kon een dag later alsnog worden aangehouden.