De Brug

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Oud-raadslid Koster over opmerkelijke Carrièreswitch: Ik ben goed in rouwen

Oud-raadslid Koster over opmerkelijke Carrièreswitch: Ik ben goed in rouwen
Redactie: Christiaan Schutte

KAMPEN – Oud PvdA-raadslid Xandra Koster belandde van de door haar zo geliefde politieke arena in een ‘boksring’. Het syndroom van Ehlers-Danlos maakt dat haar lichaam niet meer doet wat zij wil. Noodgedwongen zette ze in 2013 een punt achter haar politieke carrière. Ze verloor ook nog eens haar moeder met wie ze een heel goede band had.

Als rouwen, zoals Koster zelf zegt, het afscheid nemen is van een geliefde of iets dat je heel dierbaar is, heeft de Kamperse drie rondes achter de rug. En toch vindt ze dat ze, naast dat verdriet, ook veel heeft gewonnen. “Ik ben er achter gekomen dat ik vrij goed kan rouwen”, zegt Koster die daarmee haar opmerkelijke carrièreswitch inleidt: die van rouwbegeleidster.

Ze begeleidt zowel groepen als individuen bij het verwerken van een groot verlies. Daarnaast doet ze aan suïcidepreventie. Professionals binnen instellingen en organisaties, zoals bijvoorbeeld scholen, kunnen te maken krijgen met situaties waarin wordt vermoed dat iemand speelt met de gedachte zijn of haar leven te beëindigen. Koster kan handvaten aanreiken om signalen te herkennen. Hoe je daar vervolgens mee omgaat, is weer een tweede. Koster: “Ik ben er van overtuigd dat je veel kunt bereiken door het bespreekbaar te maken. Door de vraag te stellen: ‘Denk je wel eens aan de dood?’ In veel gevallen zit diegene in een isolement en heeft hij of zij het nog nooit met een ander besproken.”

Koster volgde de opleiding tot rouwbegeleidster en komt zelf uit de jeugdzorg. Een heel vreemde overstap is het dus ook weer niet. Ze is gewend om zich goed in te leven in de ander zonder zichzelf te verliezen. “Dit is misschien niet het meest vrolijke vak. Van de andere kant ontmoet ik mensen die het in hun eerste gesprek met mij al hebben over de grote zaken in het leven. Ik kan echt wat voor hen betekenen en dat geeft veel voldoening.”

Dat ze de frustratie en machteloosheid die bij rouwen horen kent, is eveneens een voordeel. “Hoewel ik zelf al snel de positieve kant van iets bekijk en niet met gevoelens van depressie kamp, weet ik hoe het is om ’s nachts wakker te liggen. Bij mij heeft dat vaak fysieke en praktische redenen. Dan heb ik veel pijn en vraag ik mij af hoe ik de dag doorkom.”

Haar optimisme lijkt een groot voordeel. Tegelijkertijd weet Koster dat er een valkuil achter schuilgaat. “Mijn docente rouwbegeleiding gebruikte tijdens de opleiding een mooie metafoor, namelijk dat je voor goed rouwen twee benen nodig hebt. De een gebruik je om stil te staan bij het verlies, de ander om door te gaan. Mensen hebben vanuit verschillende overlevingsstrategieën vaak de neiging om voor een van beiden te kiezen en dat kan verkeerd uitpakken. Sta je vrijwel uitsluitend of te lang op een been, dan val je om.”

Gevraagd naar of ze de politiek nog mist, antwoordt Koster dat dit deels het geval is. Ze verlangt wel eens terug naar de ‘rush’, het gevoel iets meehelpen in gang te zetten. Dat ze als politiek talent nooit de Tweede Kamer zal bestormen – “met hoe de PvdA er nu voorstaat was dat sowieso lastig geworden” – betreurt ze niet. “Het is natuurlijk altijd makkelijk om van iets dat niet is gelukt achteraf te zeggen dat je het eigenlijk niet per se wilde. Toch geloof ik oprecht dat een wethouder of gemeenteraadslid dichter bij de mensen staat dan een Kamerlid.”

De balans opmakend, is Koster blij met het leven dat ze nu leidt. Ze stopt het verdriet niet weg en laat zich er tegelijkertijd niet door remmen. Met een hernieuwd evenwicht helpt ze zichzelf en anderen graag weer op weg.

Jij en de verloren ander

Een van de projecten die Xandra Koster als rouwbegeleidster doet, is ‘Jij en de verloren ander’. Binnen deze deelgenotengroep wordt er over rouw gepraat. ‘Verstaan worden en herkennen’ zijn daarbij sleutelwoorden. Koster leidt deze avonden met Helma Dekker, eveneens rouwbegeleidster. De bijeenkomsten vinden vanaf dinsdagavond 10 mei om de drie weken plaats op een landelijke plek aan de rand van Zwolle. De groep zal bestaan uit acht tot tien mensen en kent telkens dezelfde samenstelling. Deelname kost twintig euro per persoon per avond. Voor meer informatie en / of opgave neem contact op met Xandra Koster op telefoonnummer 06-30384586. Mail: xandra@rouwkost.nu.