De Brug

Donderdag, 24 september 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Organisatie intocht Sinterklaas in de zomer al vol op stoom

Organisatie intocht Sinterklaas in de zomer al vol op stoom
Foto: Foto: Tennekes.
Redactie: Nick de Vries

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Terwijl de barbecues nog volop vlees verkolen en de zonnebrand met liters wordt uitgesmeerd, zit de organisatie van de Kamper Sinterklaasactiviteiten alweer met het hoofd in koudere maanden. De organisatie is in volle gang. Dat moet ook wel als je het evenement zo groots op wilt zetten dat je tot een de grootsten van de regio behoort. Ook dit jaar lijkt de organisatie daar ruimschoots in te slagen. De plannen zijn wat betreft de organisaties zo bijzonder dat ze nu alvast het een en ander willen verklappen.

Jacco Swillens van Intocht Sint Kampen en Klasina van Egmond van het Sinterklaashuis Kampen werkten in het verleden al nauw samen, maar nu hebben ze de handen nog verder ineengeslagen om iets heel bijzonders op te zetten: een groot Pietendorp in het Keizerskwartier compleet met onder andere een postkamer, cadeaukamer en een manege waar Amerigo geaaid kan worden. Een bijzondere ervaring voor de Kamper jeugd die in het dorp onthaald wordt door tientallen pieten die de kinderen een kijkje achter de schermen geven. Alles om de ervaring zo ‘echt mogelijk’ te maken.

Dat is ook de reden dat Sinterklaas dit jaar niet één maar twee keer aanmeert in Kampen. Organisator Swillens vertelt: “Sinterklaas komt tijdens de intocht in de ochtend in Kampen aan. Daarna zien de kinderen op televisie dat hij tijdens de landelijke intocht weer in een andere stad aankomt. Dan is het ook logisch dat hij weer terugkomt. Een week later komt hij op zaterdag weer opnieuw aan in Kampen. Dat is ook de dag dat kinderen het Pietendorp kunnen bezoeken en mee kunnen doen aan het Sint Festival. Die dag wordt een waar spektakel.”

Swillens die de intocht nu voor het vijfde jaar organiseert nam zich toen hij begon voor om het evenement stapsgewijs steeds verder uit te breiden. Aanvankelijk wilde hij vooral het aantal pieten vergroten om het echte ouderwetse gevoel van spanning dat hij in zijn jeugd voelde tijdens de intocht terug te brengen. Het moest een grootse, indrukwekkende intocht worden. Daarna voegde hij steeds nieuwe elementen toe, zoals abseilen van de Nieuwe Toren, een Pietenfestival en meer. Hij zocht waar het maar kon de samenwerking en dat leidde tot een intocht die zich tot een van de grootsten van de regio mag rekenen. “We horen vaak dat mensen uit het hele land speciaal naar Kampen komen voor de intocht. Dat doet je goed.” Tegelijkertijd loopt het Sinterklaashuis van Van Egmond ook steeds beter. In de eerste jaren kwam er een hondertal bezoekers. Vorig jaar waren dat er een paar duizend.

Dat twee zulke succesvolle evenementen de samenwerking zochten bleek dan ook een goede zet. De organisaties zetten elkaar aan het denken. Belangrijk voor beide partijen is bijvoorbeeld dat iedereen aan de activiteiten mee kan doen. En dat leidt ieder jaar tot nieuwe ideeën. De kosten van alle activiteiten zijn zeer laag, er is tijdens de intocht een doventolk, er is een vak voor gehandicapten en dit jaar lopen er zelfs pieten mee met pepernoten voor kinderen met een glutenallergie.

Om de kosten voor alle deelnemers zo laag mogelijk te houden heeft de organisatie wel geld nodig. De intocht wordt voor een groot deel bekostigd door lokale ondernemers en het Sinterklaashuis brengt ieder jaar een speciaal en gewild Sinterklaasverhaal uit waarin ondernemers kunnen adverteren. Vorig jaar werden de tekst en illustraties verzorgd door Iris Boter. Dit jaar hebben ze de bekende Kamper schrijver Jacob Vis bereid gevonden om het verhaal te schrijven. Het boek wordt ieder jaar gratis verspreid op de Kamper scholen. Wie een bijdrage aan het boek en zo ook aan de organisatie wil leveren kan contact opnemen via: SinterklaashuisKampen@hotmail.com. Ook de organisatie van de intocht kan nog sponsoren gebruiken. Wie de intocht wil steunen, of zelfs als piet aan de intocht mee wil doen, kan zich melden via: Sinterklaasorganisatiekampen@gmail.com.

Kijk voor meer informatie op www.sintinkampen.nl of op de Facebookpagina Sintinkampen en Sinterklaashuis Kampen.