<< Ga terug

OM: redder in nood bleek ondergang voor Lyempf

OM: redder in nood bleek ondergang voor Lyempf
Foto: Nick de Vries.

ZWOLLE (JPZ) – De Griekse ondernemer die melkfabriek Lyempf in 2010 binnenhaalde, was in plaats van de redder in nood een 'financiële vampier'. Dat stelde het Openbaar Ministerie maandag. Tegen de 69-jarige John K. is 5 jaar cel geëist voor faillissementsfraude.

De Griekse ondernemer wordt verweten dat hij als een vampier de fabriek leegzoog, zei de officier van justitie. Middels een valse brief deed hij het voorkomen dat zijn scheepswerf Gramen 12,4 miljoen euro had betaald voor de melkfabriek. Maar het was een sigaar uit eigen doos. Lyempf kreeg maandelijks een half miljoen euro van DSM voor het gebruik van een van de twee droogtorens. Het contract had een looptijd van 30 maanden, maar de fabriek had snel meer geld nodig. Dus verpandde K. deze vordering bij een Engelse bank, in ruil voor 12,4 miljoen euro meteen. Het gevolg was dat de maandelijkse inkomstenbron van een halfmiljoen euro opdroogde. En K. had inmiddels de ruim 12 miljoen euro naar Griekenland weggesluisd. In april 2011 ging de melkfabriek failliet en verloren 95 werknemers hun baan.

Tot nu toe had de Griek gezwegen. Maandag legde hij de rechters uitgebreid zijn versie van het verhaal uit. Begin 2010 had Lyempf in Kampen geld nodig. K. wilde wel in de melkfabriek aan de IJssel investeren omdat een chemicus van Lyempf een techniek had bedacht om eiwitten aan olijven te onttrekken. K. had namelijk ook een olijfboomgaard. Om de techniek te mogen gebruiken, moest hij de melkfabriek overnemen. Zijn scheepswerf leende Lyempf 6 miljoen euro. Er werden miljoenen naar Griekenland overgemaakt om daar fabrieken met deze eiwittechnologie op te zetten. Maar een succes was het niet: de fabrieken hebben nooit gedraaid.

Volgens zijn advocaat is van fraude geen sprake. Ze vroeg om vrijspraak. De uitspraak is op 30 september.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo