De Brug

Donderdag, 4 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Ode aan geboorte jongerencultuur

Ode aan geboorte jongerencultuur
Foto: Tennekes
Redactie: Christiaan Schutte

KAMPEN – Woodstock. Alleen de klank is al magisch. Het is deze maand vijftig jaar geleden dat ‘de moeder der popfestivals’ werd gehouden. Ook in Kampen wordt er stilgestaan bij wat Hanjo IJkhout ‘de geboorte van een jongerencultuur’ noemt. Zijn Natuurspeelplaats is op zaterdag 17 augustus het decor voor een ode aan Woodstock in samenwerking met cultureel podium ’t Ukien.

Waar de 67-jarige IJkhout jong was toen Woodstock werd gehouden, moest Suzanne Dul van ’t Ukien met haar 28 jaren nog worden geboren. Niettemin zit Woodstock ook in haar hart. Om Woodstock kan je immers niet heen. Jimi Hendrix, The Who, Santana, Joe Cocker, Creedence Clearwater Revival en John Sebastian zijn enkele van de grote namen die er speelden.

Dat met Woodstock van 15 tot en met 18 augustus 1969 geschiedenis werd geschreven zat ‘em echter in veel meer dan een arsenaal aan artiesten van faam. “Woodstock is het allereerste begin van een jongerencultuur. Die bestond voorheen helemaal niet”, weet IJkhout. Het gezegde ‘je bent maar één keer jong’ kreeg er op Woodstock een extra dimensie bij. De ongekende saamhorigheid – het festival stond in het teken van muziek en vrede en wordt nog altijd gezien als een mijlpaal uit de hippietijd – en dat je niet wist wat je stond te wachten, zorgde voor een mystieke sfeer.

En ja, er werden behoorlijk wat drugs en alcohol genuttigd door menig bezoeker. Dat leidde echter vrijwel nergens tot overlast, laat staan geweld. Tegelijkertijd waren er wel incidenten van andere orde. Drie mensen overleden helaas tijdens het festival, maar ook vielen er twee geboortes te noteren. In zijn algemeenheid bleek de organisatie zich verslikt te hebben in het bezoekersaantal. Dul: “Er kwamen veel meer mensen dan verwacht. In die tijd waren er natuurlijk helemaal geen sociale media en smartphones. Velen zullen er heen gegaan zijn met de gedachte ‘we gaan naar een feestje’ zonder ooit vermoed te hebben dat het zo massaal zou worden.”

Ironisch genoeg zouden militairen nog pakketten droppen vanwege voedseltekorten. “Ironisch omdat de hippiebeweging protesteerde tegen militair ingrijpen”, lacht IJkhout. Zelf bezocht hij een jaar later, in 1970, het Holland Pop Festival. Dit festival was geïnspireerd op Woodstock en mocht onder andere Pink Floyd, The Byrds en Santana begroeten en werd gehouden in het Kralingse Bos in Rotterdam. IJkhout herinnert zich hoe hij, samen met vrienden en andere festivalgangers, naar het festivalterrein liep. “Alles in die tijd ging wat langzamer. Je nam de tijd. Ook leerde je andere jongeren kennen die je later vaak ook weer op andere festivals tegenkwam.” “Dat laatste gebeurt nog steeds”, weet Dul. De jeugd van tegenwoordig verschilt in wezen niet zo veel van die van vroeger. Plezier hebben en samen genieten van muziek zijn universele en niet-tijdgebonden ingrediënten.

Het maakt dat IJkhout niet zwelgt in nostalgie. “Veel muziek van toen vind ik nog steeds goed. Ik luister echter net zo goed naar nieuwere, hedendaagse, muziek. De tijd van toen komt bovendien nooit meer terug. Dat neemt niet weg dat je er wel een ode aan kunt brengen.”

Op zaterdag 17 augustus gebeurt dat aldus Dul met een leuke mix. Ze vertelt: “In het Amfitheater komen bands en muzikanten te spelen. Er kunnen overigens nog muzikanten bij. Naast muziek gaan we op schermen de oude beelden van Woodstock vertonen. Bezoekers mogen zelf eveneens een instrument meenemen en spelen als ze dat willen. De Ode aan Woodstock op 17 augustus begint om 18.00 uur.”

Die tijd is mede strategisch gekozen. Het Kamper Stripspektakel is dan afgelopen. Bezoekers van dat evenement kunnen zo doorlopen. De Natuurspeelplaats als plek voor een Ode aan Woodsstock is eveneens een doelbewuste keuze. Niet alleen is het dicht bij ’t Ukien, ook is het een groene oase in de stad. Een hippie voelt zich nu eenmaal graag in contact staan met de natuur. Wat dat betreft sluit Woodstock toch weer aan op de huidige tijd met een jongerenbeweging die zich verantwoordelijk voelt voor de aarde.

De Ode aan Woodstock in de Natuurspeelplaats is gratis toegankelijk.