De Brug

Vrijdag, 7 augustus 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Mister M is in rouw

Mister M is in rouw
Redactie: Nick de Vries

Na jaren wachten, als in een Amerikaanse dodencel, is het zover. Vandaag worden een aantal eiken langs de Europa Allee geëxecuteerd. De hardste schreeuwers hebben gewonnen. Of de witste voetjes in het stadhuis? De gemeente wast haar handen in onschuld. Sterker nog, met een prachtige bestemming voor het hout wordt het geweten goedgepraat.

De natuur trekt vaak aan het kortste eind als de mens ingrijpt. Een boom lijkt soms meer verstand en geweten te hebben dan de mens. De natuur weet soms een weg te vinden om te overleven ondanks menselijk ingrijpen. Zo niet vandaag aan de Europa Allee. De nalatige inwoners hebben hun zin gekregen. Nu kunnen ze met een gerust hart verhuizen. Dan zijn weliswaar de bomen voor niets gekapt maar ze hebben de strijd gewonnen.

Hun huizen blaken weer in de zon die met een beetje geluk nog niet de helft van het jaar schijnt. Vier jaar geleden, rond Pasen, schreef Mister M onderstaande verhandeling over de schandalige actie. Vandaag sneuvelen onschuldige moeraseiken. Zuid-Amerikaanse taferelen die je niet in een beschaafd Westers land verwacht. Zoals Miss M het uitdrukt: Veroordeeld zonder vonnis.Uit de oude doos (april 2015): Waar te zoeken?
Her en der was het weer een heel spektakel afgelopen weekeinde. Sommigen zochten in de vorige papieren uitgave van deze weekkrant. Anderen woelden complete tuinen om. Misschien werd er wel gezocht aan de voet van mooie moeraseiken. Waar zouden de paaseieren gelegen hebben?

​​​​V​​​erwarring alom ten stadhuize. Wie waren er eerder, de moeraseiken of de huizen aan de Populierenlaan? Dus wie zouden het veld moeten ruimen? De overlast van de moeraseiken werd sommige bewoners teveel. Smachtend naar de lente, leek die maar niet aan te breken. Tot ze ontdekten dat de prachtige bomen achter hun huizen elk straaltje zonlicht tegen hielden. Een doortimmerd (met eikenhout?) advies deed ons College van B&W besluiten om ditmaal voor de zwakke partij te kiezen, oftewel de arme boompjes. Zij kunnen er ook niks aan doen dat ze zo uit de kluiten zijn gewassen geraakt.

Accuraat als het CDA altijd luistert naar bewoners, diende deze fractie in de gemeenteraad ogenblikkelijk een motie in om alsnog tot kap over te gaan. Volgens goed Nederlands gebruik werd er op het laatste moment een compromis gevonden en werd de motie ingetrokken. De teugels van het snoeibeleid worden danig aangehaald waardoor de bewoners de aan- en uitbouw van hun huizen niet hoeven af te breken voor een straaltje zonlicht. De incongruentie van eiken aan een naar populieren genoemde laan, dat overigens geen laan is, blijft zo bestaan maar de eiken staan dan ook verstopt achter de huizen. Hoewel, verstopt, hooguit vanaf straatzijde bezien worden ze grotendeels verborgen door de huizen.

Het behoud van de moeraseiken voorkomt tevens toekomstige schadeclaims voor de gemeente. Zouden de Querci palustris gekapt worden, is de kans inderdaad groot dat het zonlicht toeneemt in de tuinen. Dat veroorzaakt vervolgens een toename van groenaanslag en onkruid. Daarop zouden de bewoners een schadeclaim kunnen indienen bij de gemeente en compensatie kunnen eisen voor de toegenomen kosten van schoonmaak en onkruidbestrijding.

Ook een emotionele schadeclaim hangt de gemeente dan boven het hoofd voor het teloorgaan van een traditie voor de kinderen. Wie wil er nog in een verwilderde, geheel groen uitgeslagen tuin naar Paaseieren zoeken? Of maakt dat de uitdaging voor kinderen (die er ook in volwassen uitvoering rondlopen) des te groter?

In tegenstelling tot de zorgvuldigheid aan de Populierenlaan en het luisterend oor naar de bewoners aldaar, handelt onze gemeentelijke politiek en organisatie elders compleet tegengesteld. Het landschap en de natuur in het Reevegebied wordt volstrekt niet gerespecteerd. Graafmachines zijn druk doende om, vanuit prestigedrang op lokaal danwel provinciaal of landelijk niveau, het gebied geheel om te spitten en te vernietigen. Af en toe worden eerst de vogels (onreglementair) weggejaagd of een nest verplaatst om de goede schijn op te houden. Geen weldenkend mens zal geloven dat deze destructie alleen maar een zoektocht is naar archeologische schatten of naar Paaseieren.

Dit bracht de echtgenotes van de heren in ons College van B&W op een idee. Tijdens hun wekelijkse theekransje bedachten ze een leuke Paasactiviteit voor hun toch al zogenaamd zoveel geplaagde mannen. Als ze nu eens Paaseieren zouden verstoppen op dat bekende terrein? Dat zijn echt toegestane omkeerbare werkzaamheden. Aldus geschiedde en op Tweede Paasdag togen de heren in lieslaarzen naar het Reevegebied. Op Eerste Paasdag was de agenda gevuld geweest met kerk en gezin zoals het heren behoort.

De mannen mochten alleen in het door de Raad van State vrij gegeven gebied zoeken. Naast de fonkelnieuwe waterbedding vonden ze echter niets. Daarop stelde de delegatieleider met zijn bekende en eeuwige lach – we noemen geen namen – voor om toch in de illegaal gegraven geul te gaan kijken. Daar zagen ze gespikkelde eieren liggen en dat moesten wel de verstopte Paaseieren zijn. ”Hebbes!”, juichten ze, zoals ze vaker plegen uit te roepen als ze de burger weer om de politieke moerastuin hebben geleid. Dankzij hun snode handelingen keerden ze met een onrechtmatige overwinning terug naar hun echtgenotes op het thuisfront. Valsspelers hou je altijd.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl

Of (archief in eigen beheer):

http://www.Facebook.com/gekrabbel