<< Ga terug

Minutenlang gehypnotiseerd door de flow van de kast tijdens Dutch Pinball Open

Minutenlang gehypnotiseerd door de flow van de kast tijdens Dutch Pinball Open

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Wie heeft er niet met lichte zweethandjes en een gulden van pappa of mamma voor gestaan? Kleurrijke graphics, knipperende lichtjes en de belofte van de talloze weggetjes en gaten waar de bal in kan. Kampenaar Ronald Klappe kreeg het flippervirus als kind in de jaren tachtig, van vader Frans. Sinds die tijd is de flipperkast meer en meer uit het straatbeeld verdwenen. Om toch te blijven flipperen sloot het tweetal zich aan bij de Nederlandse Flippervereniging die op 9 en 10 november het Dutch Pinball Open 2019 houdt in de IJsselhallen.

In de jaren tachtig stond in ieder café of iedere snackbar wel een kast. Wachtend op een patatje, kon je de tijd doden door enkele zenuwslopende minuten de bal in het spel te houden. Ronald en z’n vader vonden het spelletje zo leuk, dat ze regelmatig op zoek gingen naar de kasten. Die vonden ze onder andere in Ponypark Slagharen waar ze jaarlijks met de hele familie naartoe gingen. “Ronald en ik waren maar zelden in een attractie te vinden”, lacht Frans. “We stonden hele dagen bij de flipperkasten.” Ronald vult aan: “Voor het weekend voorbij was, moest en zou ik op iedere kast een highscore hebben. En dat lukte me ieder jaar beter.” Ook in Kampen struinde Ronald geregeld van snackbar naar snackbar voor een potje flipperen. In de jaren negentig verdwenen de kasten echter langzaam uit het straatbeeld. Ze werden ingeruild voor minder onderhoudsgevoelig arcadekasten die op hun beurt weer verdwenen toen de thuisspelcomputers hun intrede deden. Tot spijt van Ronald en z’n vader die meer en meer moeite hadden om hun hobby uit te oefenen.

In 2012 ontdekten zij de in 1992 opgerichte Nederlandse Flippervereniging. Hier kwam een ware droom uit voor het tweetal. Talloze kasten, ruim 100, waarvoor zij eerst stad en land af moesten reizen, staan hier verzameld in één groot flipperparadijs. “Klassiekers als de Adams Family en Twilight Zone staan zij aan zij met nieuwere zoals die van The Game Of Thrones The Guardians of the Galaxy”, vertelt Ronald. “Je kunt gewoon je favoriete kast uitzoeken en een hele dag genieten.”

Wat een kast volgens Ronald goed maakt? “Allereerst is de flow van de kast belangrijk. De bal moet soepel van de ene naar de andere hindernis gespeeld kunnen worden. Daarnaast moet een kast diepgang hebben. Goed flipperen is iets anders dan simpelweg de bal in het spel houden. Je moet opdrachten uitvoeren hier moet een uitdagende lijn in zitten. Tenslotte is natuurlijk de sfeer van een kast belangrijk. Hoe beter die is uitgewerkt hoe mooier. Iedereen heeft weer iets anders wat ze in een kast aantrekt.”

Nostalgie

Voor vader Frans is vooral de sfeer van de kasten belangrijk. De inrichting van z’n huiskamer in Wezep verraadt al een voorliefde voor het nostalgische. Meerdere jukeboxen en foto’s van Elvis sieren de ruimte. Zelf heeft hij ook twee flipperkasten, waarvan ééntje helemaal gewijd is aan Elvis Presley. “Ik ga vooral voor de sfeer. Flipperen is voor mij gewoon een leuk spelletje. Ik behoor zeker niet tot de besten, maar ik vind het gezellig om het met vrienden en Ronald te doen. De kleinkinderen vinden het ook geweldig. Maar m’n buren zijn er soms minder blij mee. Het maakt best wat herrie, dus ik ik kan er niet tot te laat op spelen, haha.”

Ronald: “Ik ben iets serieuzer, maar zeker niet zo competitief als veel verenigingsleden. De kick zit hem voor mij vooral in de zogenaamde flow van de kast. Als het goed gaat, speel je de bal minutenlang van de ene looping naar de ander. Je schiet hem telkens precies goed. Dat is hypnotiserend. Je kunt dan even je drukke leventje helemaal vergeten.” Zelf had Ronald ook een flipperkast. Eerst midden in de huiskamer, maar bij de komst van het eerste kind, werd die, zoals veel vaderlijke hobby’s, naar zolder verbannen. Te groot en teveel herrie. Toen nog meer kinderen zich aandienden en het nog drukker werd, werd echter ook deze kast verkocht. Om te flipperen gaat hij nu naar z’n vader of naar de vereniging.

Dutch Pinball open

Deze vereniging organiseert eenmaal per jaar het Dutch Pinball Open 2019 dat dit jaar in de IJsselhallen plaatsvindt. Meer dan 200 flipperkasten staan twee dagen lang op ‘vrij spel’ en een internationaal deelnemersveld (open inschrijving) kan een gooi kan naar de titel Nederlands Kampioen. Iedere flipperaar kiest een aantal kasten uit en probeert zo de meeste punten van het deelnemersveld te vergaren. Ronald is ook van de partij, maar over zijn kansen op een titel maakt hij zich geen illusies. Vrienden weet hij tot waanzin te drijven door ze minutenlang te laten wachten voordat zij eindelijk aan de beurt zijn, maar dat is kinderspel vergeleken met de prestaties van de beste flipperaars op dit soort toernooien. “De beste flipperaars oefenen uren aaneen en zijn zo goed dat is onvoorstelbaar. Op onze club heb je een kast die een overwinningsgeluidje geeft als je heel precies de bal van de een in de andere looping speelt. Als ik geluk heb, kan ik die een paar keer achter elkaar laten horen. Bij de besten van onze club wordt het gewoon irritant, omdat je vijf minuten achter elkaar alleen maar dat geluidje hoort, haha.”

Dit jaar vindt het Dutch Pinball Open, het grootste flipperevement van Nederland, plaats op 9 en 10 november in de IJsselhallen in Zwolle. Tickets kosten 15 euro per dag of 30 euro voor een heel weekend. Kijk voor meer informatie op https://www.nfvpinball.nl/dpo/.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo