De Brug

Woensdag, 15 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Martin Kalle heeft het mooiste Kamper mondkapje

Martin Kalle heeft het mooiste Kamper mondkapje
Wethouder Van der Sloot reikte de prijzen uit.
Foto: Kamper Nieuws
Redactie: Maarten van Gemert

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Op de hoek van de Geerstraat en de Hofstraat vond vorig weekeinde de prijsuitreiking plaats van het mooiste mondkapje van Kampen. Wethouder Van der Sloot reikte de prijzen uit die door Zoetelief beschikbaar waren gesteld voor de door Kamper Nieuws opgezette wedstrijd. Met zijn fleurige, naadloos op zijn shirt aansluitend kapje ging Martin Kalle er met de eerste prijs vandoor. Eline de Vries won de tweede prijs met haar ontsluierde stralende lach.

Ter verluchtiging van de huidige naargeestige tijd was de kortlopende wedstrijd opgezet. Vanaf 1 juni is het dragen van mondkapjes verplicht in het Openbaar Vervoer. Ze mogen niet functioneel zijn want dat is voorbehouden aan zorgmedewerkers. Vorige week klaagden schilders dat zij nu goede mondkapjes tekort komen voor de soms giftige dampen bij hun werk. Reizigers mogen zelf hun mondkapjes maken dat soms resulteert in creatieve uitingen. Dat wilde Kamper Nieuws aanjagen. Irma van der Sloot onderstreepte het positieve signaal en vulde de waardebonnen van Zoetelief aan met chocolaatjes van de gemeente.

Afrikaans shirt
Martin Kalle was één van de genomineerden door een op projectbasis aan Kamper Nieuws verbonden vrijwilligster. Hij was tevens één van de weinige mannelijke inzenders waarbij het kapje gemaakt is door zijn zoon. Kalle (53) reist voor zijn werk in Zeist met het OV en zijn zoon wou ’m ’n origineel kapje geven. Dus nam hij de fleurige stof van een Afrikaans shirt van zijn vader. Zijn moeder hielp hem het kapje te maken volgens de weinige regels die gelden voor het mondkapje.
Eline de Vries won met de stralende lach die op haar mondkapje staat. Die lach verdwijnt achter het mondkapje en zo tovert ze die weer tevoorschijn. Met die motivatie overtuigde ze de jury die bestond uit de redactie van Kamper Nieuws. De Vries (32) wil met haar bedrijfje #itsmydrive positiviteit uitstralen en kwam voor aansprekende mondkapjes uit bij een Duitse fabrikant. Na afloop van de prijsuitreiking richtte ze zich tot de verzamelde kandidaten en sprak haar lof uit naar iedereen voor de positieve inbreng en creativiteit.


Eline de Vries met haar winnend mondkapje (foto: Kamper Nieuws)

Alle leeftijden
De inzenders geven een dwarsdoorsnede weer van de Kamper bevolking. Bij de oproep op Kamper Nieuws stond een foto van een dame die zich niet meer gemeld heeft. En een foto van Sietske Grijpstra die met haar boerenzakdoekkapje, gemaakt door haar oma, een trend leek te zetten want er kwamen meerdere inzendingen binnen met de bekende, vaak uit boerenoverals stekende, neusdoek.
Van der Sloot sprak na afloop na met Sietske als jongste deelneemster, na het zoontje van Brenda Bijker. Gek van voetbal als hij is, had Bijker voor haar zoontje een zeer toepasselijk kapje gemaakt. In de videoreportage van Kamper Nieuws komen moeder en zoon kort in beeld. In die reportage op KamperNieuws.nl komen, voorafgaand aan de prijsuitreiking, mensen op het treinperron kort aan het woord. Ook vertelt Marie Henselmans, Cibapstagiaire bij de kleermakerij naast Zoetelief, over de verschillende mondkapjes die mogelijk zijn en Nur Design maakt.

Vrolijke knipoog
Met haar meetlint hield Henselmans de afstand in de gaten tussen de samengestroomde deelnemers in de Geer- en Hofstraat. Van der Sloot sprak over een ”gezellig samenzijn” dat officieel een spontane ontmoeting was. Na afloop sprak de wethouder, behalve met Sietske, ook nog even met Coosje Bakker. Met haar 83 jaar was zij de oudste deelneemster. Haar kleindochter had haar verrast met een grappig mondkapje waarvan Loes er al tientallen had genaaid.
Op social media kwamen veel negatieve reacties los omdat het mondkapje als ongezond en muilkorven wordt beschouwd. Dat beaamt de jury annex redactie. Voor- en tegenstanders hielden elkaar met likes en dislikes in evenwicht. Ook Kalle erkent dat de regels ”pittig” zijn: "Het ademt absoluut niet lekker tijdens een treinreis."
”Maar,” vervolgt hij, ”deze wedstrijd vind ik een prachtige en vrolijke knipoog geven aan het mondkapjesgebeuren. Humor haalt de zwaarte eraf en maakt het - letterlijk en figuurlijk - draagbaar."

Dus als een chirurg een operatie gaat uitvoeren/heeft uitgevoerd moet hij volgens specifieke protocollen zijn beschermende kleding (o.a. mondkapje) uit/af doen. De burger gebruikt het mondkapje te pas en te onpas. Kom op zeg....
Bert | zondag 28 juni 2020 13:50