De Brug

Donderdag, 4 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Lokauto maakte einde aan 'plaag voor Kampen'

Lokauto maakte einde aan 'plaag voor Kampen'
Redactie: Nick de Vries

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ)– Pas met een lokauto wist de politie een golf aan autoinbraken eind vorig jaar te stuiten. De 46-jarige verdachte hoorde dinsdag een jaar cel tegen zich eisen.

“Ik overdrijf niet als ik zeg dat meneer een plaag is geweest voor Kampen”, zei de officier van justitie. Van oktober tot en met december vorig jaar werden onder meer op het Burgemeester Berghuisplein, de Engelenbergstraat en aan de IJsseldijk vele bestelbusjes opengebroken. Telkens gebeurde dat bij auto's van technische bedrijven. Die ondernemingen waren in de meeste gevallen dure gereedschappen kwijt na de inbraak. Een bedrijfsbus was al voor de derde keer opengebroken. Pas na de inzet van een lokauto door de politie kwam een einde aan de inbraakgolf. De 49-jarige Gijsbert B. wordt verantwoordelijk geacht voor zeker 8 autoinbraken en pogingen daartoe. Ook zou hij spullen uit verpleegcentrum Myosotis gestolen hebben. B. moet zich mogelijk later dit jaar voor nog een reeks autoinbraken verantwoorden. De waslijst waarvoor hij dinsdag terechtstond was al te groot voor de beperkte tijd die de rechtbank voor de zaak kon uittrekken.

Het busje dat hij op 4 december openbrak, was er speciaal voor hem neergezet. Via de gestolen spullen wist de politie B. te traceren. Deze autoinbraak gaf hij toe en tegen de agenten zei hij in het verhoor schoon schip te willen maken. Hij noemde meer inbraken, maar dinsdag was niet duidelijk om welke zaken het precies gaat. Volgens zijn raadsman Roel van Faassen bekende hij drie feiten. “Het is heel verleidelijk te zeggen: de rest past in het plaatje dus dan heeft hij ook dat gedaan.” Maar zo simpel was het niet, vond de raadsman. De officier van justitie meende de puzzel wel te hebben opgelost. Tegen de man eiste ze een jaar cel. Omdat B. niet open staat voor “al te veel bemoeienis” met zijn leven, vond de officier dat B. die straf geheel uit moet zitten. “Ik overdrijf niet als ik zeg dat meneer een plaag is geweest voor Kampen. Hij heeft veel mensen veel last bezorgd.” Ook wil ze dat B. gedupeerden een groot deel van hun schade vergoedt. Opgeteld ligt dat bedrag tussen de 2.000 en 3.000 euro. Myosotis eiste een schadevergoeding van nog eens 24.000 euro voor het vervangen van vele sloten en de weggenomen goederen.

Advocaat Van Faassen herhaalde dat de reeks van feiten een puzzel vormen die niet op te lossen is. Hij vond dat B. voor een groot deel ervan moet worden vrijgesproken. Vonnis op 28 mei.