<< Ga terug

Lachen om Kamper 'domheid' in nieuwe cartooneske editie Kamper Uien door De Koning en Bergsma

Lachen om Kamper 'domheid' in nieuwe cartooneske editie Kamper Uien door De Koning en Bergsma

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Menig toerist tuurt in de zomermaanden met verbazing naar de hemel. Bungelt daar nou een koe aan de toren? Iedere Kampenaar kan hem vertellen dat de herkauwer als onfortuinlijke middeleeuwse grasmaaier omhoog is gehesen. Maar wat als deze toerist ook naar het verhaal achter de steur vraagt? En waarom heten de verhalen eigenlijk Kamper Uien? Schrijver Henk de Koning en tekenaar Roy Bergsma bieden uitkomst met het kleurrijke boek 'Nieuw Berijmde Kamper Uien', waarin de rijmpjes opnieuw zijn opgetekend.

"Met de Kamper Uien heeft de stad iets heel moois in handen", vertelt Bergsma. "Eigenlijk gebeurt daar te weinig mee. "Een koe in de toren, een plastic Steur in de IJssel, maar dat is het dan ook. Dat vonden Henk en ik jammer."

De Koning sleutelde al jaren aan het opnieuw op rijm zetten van de Kamper Uien. Met zijn wortels stevig in de Kamper samenleving en zijn toegankelijke, humoristische pen lijkt hij de aangewezen persoon om de uien eens flink op te poetsen. Zestien uien heeft hij onder handen genomen en opgefrist voor de 21ste eeuw. Zowel traditionele als enkele die rechtstreeks uit het brein van de journalist zelf zijn ontsproten. Opgedaan tijdens zijn jarenlange carrière bij onder andere de Kamper Courant, waar hij talloze Kamper blunders het nieuws zag halen. Zo te vertalen naar een Ui.

Doodlopende weg

Zoals bijvoorbeeld het verhaal van de doodlopende weg. In de jaren zeventig was er al een weg aangelegd naar de plek waar nu de Molenbrug ligt, maar toen de brug zelf er moest komen was het geld op. De gloednieuwe weg liep dood vlak voor de IJssel. Of de Ui van de levende steur in het zwembad. Bij de opening van het oude bad ontstond het onzalige idee om een echte steur in het water te laten zwemmen. Een zoetwatervis in een bak met chloorwater bleek geen ideale combinatie. De Steur overleefde de openingsact niet.

Toen De Koning zijn Uien op papier had, ging hij op zoek naar een tekenaar die ze kon vertalen naar eigentijdse kleurenprenten. Tekenaar Bergsma kende hij van zijn satirische strips van onder andere het gemeentebestuur in de Kamper Almanak. Zijn kleurrijke, cartooneske stijl met een scherp oog voor detail leek hem uitstekend geschikt voor het vertalen van de komische verhaaltjes in een levendige prent. Met recht want op ieder aquarel komt zowel de Ui als de stad zelf sprankelend tot leven.

"Ik vind het altijd belangrijk dat de tekening klopt", vertelt Bergsma. "Ik heb bij iedere Kamper Ui bepaald in welke tijd hij speelde en vervolgens heb ik op oude tekeningen goed bestudeerd hoe de stad, de kleding en de mensen er in die tijd uitzagen. Ook de gebouwen uit de stad heb ik goed bekeken, om ze zo gedetailleerd mogelijk op papier te krijgen."

De Kamper Uien berijmen traditioneel de vermeende fratsen van de Kampenaren, maar De Koning vond dat met alleen domheid de Kampenaar toch tekort gedaan werd. Als uitsmijter maakte hij een extra gloednieuwe Ui die nou eens een keer niet de domheid benadrukt. Het is een Ui over de replica van de Kamper Kogge. De Koning: "Om maar aan te tonen dat we ook heel slim kunnen zijn als het nodig is. Door de Kogge na te bouwen hebben we een toeristentrekker van formaat gecreëerd."

Wie deze toeristen die bij de toren verwonderd omhoog kijken, wil kunnen vertellen over de Uien, maar ook over de slimmigheid, doet er goed aan een kijkje te nemen in het nieuwe boek dat vanaf deze week in de winkels ligt. Het is ook verkrijgbaar is bij het Tourist Infopunt in de Stadskazerne, en in het Stedelijk Museum. Tijdens de Hanzedagen gaat Bergsma zelf het boek proberen te verkopen, zodat de Kamper Uien weer de aandacht krijgen die ze volgens het tweetal verdienen.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo