De Brug

Maandag, 3 augustus 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

L’Essence de Mastenbroek benoemd tot sleutelwerk

L’Essence de Mastenbroek benoemd tot sleutelwerk
Foto: aangeleverd
Redactie: Fred Sollie

MASTENBROEK - Kunst in de openbare ruimte wordt dit jaar op een voetstuk geplaatst. Op initiatief van Stichting BK-informatie werden 100 kunstwerken in de openbare ruimte benoemd tot sleutelwerken. Een van die sleutelwerken is L’Essence de Mastenbroek.

Kunst is een vertrouwd onderdeel geworden van het straatbeeld, maar we staan er zelden echt bij stil. We lopen voorbij het standbeeld in het park of rijden langs het kunstwerk op de rotonde zonder dat we het doorhebben. Je vraagt je hooguit af: #watdoetdathier? Maar openbare kunst is overal. Ook in onze gemeente.

De sleutelwerken van BK-informatie zijn kunstwerken die artistiek, historisch, ruimtelijk of maatschappelijk van belang zijn of zijn geweest. Het zijn vertegenwoordigers van een tijdgeest; dat wil zeggen dat ze typerend zijn voor een bepaalde periode in de geschiedenis van kunst in de openbare ruimte. Of ze hebben bijgedragen aan de bewustwording rond een onderwerp en zijn opgenomen in wat we noemen ‘het collectief geheugen’. Veel sleutelwerken veroorzaakten controverse, ze kennen duidelijke voor- en tegenstanders.

L’essence de Mastenbroek

L’Essence de Mastenbroek is het resultaat van een zoektocht door Birthe Leemeijer naar de essentie van de polder Mastenbroek. De inhoud laat zich het best omschrijven als essenties van lucht, wolken, water, vee, gras, grond. Of noem het een polderparfum, zo je wilt. Inwoners van de polder Mastenbroek namen op verzoek van Leemeijer deel aan de Essenceclub. Zij bepaalden uit welke geursensaties L ‘Essence de Mastenbroek moest bestaan.

Sinds de lancering van het parfum in 2005 is de geur wereldwijd verkocht. Na een tweede lancering in de stad -de Bijenkorf in Amsterdam- verspreidde het vloeibare landschap zich verder uit naar andere plaatsen en ver-mengde zich met landschappen, verlangens en herinneringen van mensen die nog nooit in Mastenbroek zijn geweest. Aan één van de drie weteringen in Mastenbroek, op een terp, bevindt zich de essencebron. Eenmaal per jaar wordt deze bron opengesteld voor het publiek en kunnen flacons worden (bij)gevuld. Het beheer van de bron en de verkoop van het parfum is in handen van de inwoners van Mastenbroek.

In de buurt

In de provincie Overijssel zijn nog meer sleutelwerken te vinden. Op www.sleutelwerken.nl worden alle 100 werken getoond.