<< Ga terug

KIOK en Full Color 2020 in gevaar door mogelijke verhoging OZB

KIOK en Full Color 2020 in gevaar door mogelijke verhoging OZB
Foto: Foto: Tennekes

(door Nick de Vries)

KAMPEN - “Als de verhoging van de OZB wordt doorgevoerd, dan weet ik niet of er in 2020 wel een editie van Kerst in Oud Kampen komt”. Henk-Wim van den Berg is verantwoordelijk voor de sponsorwerving van het evenement en hij krijgt nu al steeds vaker ‘nee’ te horen van sponsoren. Bovendien hebben veel ondernemers die dit jaar nog wel een bijdrage doen, aangegeven dat na de verhoging van de OZB, niet meer te doen. Gerrit Juffer, die dezelfde rol vervult bij het Full Color Festival, is inmiddels al op hetzelfde probleem gestuit.

De Industriele Club Kampen maakt volgens Van den Berg een simpele rekensom. “De gemeente gaat de OZB voor ondernemers met een bedrag van rond de 1.600.000 euro verhogen. De ondernemers sponsoren in Kampen samen voor een bedrag van ruim 1.500.000 euro aan evenementen en verenigingen. Nou dan strepen ze die twee bedragen gewoon tegen elkaar weg. Dat is heel vervelend voor ons, maar ik kan het wel begrijpen. De ondernemers kunnen het geld maar één keer uitgeven. De schulden zijn ontstaan door tekorten in de zorg. De ondernemers vinden dat zij daar niet de dupe van hoeven te worden.”

Hard getroffen

Volgens van den Berg wordt de cultuur door de geplande maatregelen zeer hard getroffen. Allereerst dus doordat de ondernemers hun sponsorbedragen intrekken en ten tweede door direct beleid van de gemeente zelf die zo’n 500.000 euro op cultuur gaat bezuinigen. We zouden volgens Van den Berg wel eens een jaar tegemoet kunnen gaan waarin veel grote vaste culturele waardes het niet gaan redden. “En dat is jammer, want cultuur maakt een stad de moeite waard. Niet alleen voor inwoners, maar ook voor toeristen. KIOK alleen al vertegenwoordigt voor Kampen een economische waarde van zo’n 90.000 euro.”

Full Color

Ook Gerrit Juffer die de sponsorgelden voor het Full Colorfestival binnenhaalt maakt zich grote zorgen. “Wij zijn voor een heel groot deel afhankelijk van sponsoren. We krijgen wel wat subsidie, maar dat is echt marginaal. Ik heb al zo vaak ‘nee’ te horen gekregen. Als dat zo door blijft gaan, dan wordt de situatie echt penibel voor Full Color 2020.”

De organisatie van Kerst in Oud Kampen en Full Color merken nu al dat zij grote moeite hebben met het binnenhalen van sponsoren voor hun evenementen. De ondernemers haken af. Zij moeten in 2020 meer ozb betalen en willen de gemaakte kosten besparen door minder uit te geven aan sponsoring voor evenementen en verenigingen.

De gemeente Kampen kampt met grote tekorten. Om die te dekken moet fors bezuinigd worden. Het college wil extra geld binnenhalen door onder andere de OZB te verhogen voor woningbezitters met zo’n 10,7 procent en voor eigenaren van niet-woningen, zoals een bedrijfspand, met 45 procent.

Ondernemers zijn hierover niet te spreken en lieten dit onlangs via de IC Kampen, die veel lokale ondernemers vertegenwoordigt, in een brief aan het college weten. In de brief waarschuwt de IC Kampen dat evenementen in Kampen harder getroffen kunnen worden dan voorzien, omdat de ondernemers de gestegen OZB kosten kunnen gaan inhouden op hun sponsorgelden voor diverse verenigingen en evenementen in Kampen.

Van den Berg van de organisatie van Kerst in Oud Kampen: “We vinden het zeer zorgelijk dat de evenementen en festivals in Kampen de dupe worden van deze maatregels. Wellicht ligt er voor de gemeente de schone toch een betere uitleg te geven aan partijen die fors geraakt worden door de bezuinigingen. Als zowel ondernemers als gemeente ongenuanceerd op haar standpunt blijft staan, plukken de evenementen, festivals en verenigingen daar de zure vruchten van.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo