De Brug

Donderdag, 4 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Kamper toekomst Van der Sluis ingeluid met Porta Futurum op RW50

Kamper toekomst Van der Sluis ingeluid met Porta Futurum op RW50
René van der Sluis (directeur) en Arend van der Kamp (bedrijfsleider)
Foto: Maarten van Gemert
Redactie: Maarten van Gemert

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Het in Genemuiden gevestigde familiebedrijf Van der Sluis Technische Bedrijven slaat haar vleugels uit naar Kampen. Vorig jaar werd met de bouw gestart voor de divisie Constructie op RW50. Op woensdag 5 juni is de ‘Poort naar de Toekomst geopend’. Precies 85 jaar na aankoop van de smederij in Genemuiden waarmee alles begon. Samen met de vorige en de volgende generatie opende algemeen directeur René van der Sluis ’Porta Futurum’ met hamer en aambeeld.

Constructie
De werkmaatschappij Constructie van Van der Sluis Technische Bedrijven is verhuisd van de Kamperzeedijk in Genemuiden naar de Kilbystraat op het Kamper bedrijvenpark RW50. De symbolische eerste paal van de nieuwe fabriekshal werd in april vorig jaar geslagen door Marnix van der Sluis, de beoogde opvolger als vierde generatie.
De kavel was al zeven jaar eerder gekocht maar de crisis hield de ingebruikname op. Constructie is de kleinste divisie die het bedrijf kent. De andere twee blijven aan de Kamperzeedijk in Genemuiden.

Productiehal Van der Sluis Constructie
De nieuwe fabriekshal van Van der Sluis Constructie (foto: Maarten van Gemert)

Divisies
Het bedrijf bestaat uit drie werkmaatschappijen, waarvan Installatietechniek de grootste is. Agri volgt daarna en Constructie is de kleinste met bijna 50 werknemers van de in totaal 425 eigen medewerkers en zo’n 210 ingeleende krachten.
Agri blijft gevestigd aan de Kamperzeedijk 57 en Installatietechniek aan de Kamperzeedijk 107. Daar kan op locatie uitgebreid worden maar dat gold niet voor de locatie van Constructie. Voor de nu gerealiseerde uitbreiding waren al vijftien jaar geleden plannen opgesteld en terrein gereed gemaakt.
De toenmalige gemeente Genemuiden kondigde echter een bouwstop af na ingediende bezwaren. Zeven jaar later werd de kavel in Kampen gekocht die braak bleef liggen omdat de crisis intrad. Ruim twee jaar geleden werd definitief besloten om de divisie Constructie naar Kampen te verhuizen.

Uitbreiding
Het familiebedrijf Van der Sluis startte in 1934 en is geworteld aan de Kamperzeedijk in Genemuiden, een plaats die in 2001 onder protest samen met Zwartsluis en Hasselt opging in gemeente Zwartewaterland. Constructie is de tak die zich met staalconstructies bezig houdt, in alle soorten en maten. In Kampen wil het bedrijf zich onder meer gaan richten op zwaardere staalbouw.
Meer dan de helft van de werkzaamheden vindt plaats in de Randstad waarmee goede verbindingen bestaan vanuit Kampen. Ook over water dat een toekomstoptie is. Van de 7ha grond wordt 4½ha bebouwd met kantoren, magazijn, technische ruimte en twee productiehallen. Volgens hedendaags gebruik gasloos en GPR-gecertificeerd inzake duurzaamheid.

Ontvangst bij opening productiehal Constructiedivisie
Feestelijke ontvangst op de dag van opening (foto: Maarten van Gemert)

Toekomstgericht
De nieuwe locatie in Kampen heeft de naam Porta Futurum meegekregen. Daarmee wordt gedoeld op de nieuwe mogelijkheden die de hal biedt. Van der Sluis Technische bedrijven wordt hiermee ”naar de toekomst geleid”. De nieuwe hal kent nu al 27 kranen die maximaal 50 ton aan staal kunnen tillen. Naar hedendaagse normen is de hal met enkele kantoren in een serre-uitbouw volledig duurzaam uitgevoerd. Porta Futurum verwijst bovendien naar de vroegere Kamper stadspoorten.
De officiële en feestelijke opening op 5 juni 2019 verwees terug naar de aankoop van de smederij aan de Kamperzeedijk op 5 juni 1934. René van der Sluis is een ”trots en voldaan man”, vertelt hij de verslaggever. Hij heeft geen spijt om de Kamperzeedijk te verlaten. ”Denk aan de dag van morgen en creëer je kans,” is zijn motto. Daarmee is Van der Sluis Technische Bedrijven groot geworden. Nu in Kampen.

Openingshandeling
Met het aambeeld op de voorgrond werd er 's avonds feest gevierd (foto: Maarten van Gemert)