<< Ga terug

Kamper Kogge Journaal: Kampen schittert in Hanzefietsroute

Kamper Kogge Journaal: Kampen schittert in Hanzefietsroute
Foto: Harry Post.

‘Fietsen langs cultuur, gecombineerd met veel natuur, een uitdagende tocht langs middeleeuwse Hanzesteden in Nederland (waaronder Kampen ) en Duitsland ,’ zo uitnodigend lanceerde de inmiddels overleden Michaël Wannet uit Hilversum in 1997 de door hem bedachte, vorm gegeven, maar nog altijd even populaire ‘Hanzefietsroute.’

De vorm is opgedeeld in twee afzonderlijke toertochten, elk in totaal circa 1000 km lang. Maar hiervan kunnen, zowel solo als in groepsverband, ook verkorte versies worden gereden,’ legt Luc Atema van de Stichting Recreatief Fietsen de vele mogelijkheden uit.

De complete fietsroutes met Hanzesteden als leidraad, voeren voornamelijk over secondaire wegen door een rustig, gevarieerd landschap. De routes zijn volgens Otema eenvoudig te volgen met de hulp van routegidsen, via Internet verkrijgbaar bij de bekende Fietsvakantiewinkel. ‘Meer eigentijds kan dit met GPS op de smartphone.’

Nederlanders zijn, naast het dagelijks gebruik van de fiets, gedreven toerfietsers, zo leert de praktijk. De fiets is ons heilig. Volgens recente tellingen van de Nationale Fietsersbond zijn momenteel in ons land zo’n 22,5 miljoen fietsen in gebruik, op een bevolking van achttien miljoen inwoners. ‘Recreatief fietsen in binnen- en buitenland maakt daar een steeds voornamer deel van uit,’ weet Otema, die met het begeleiden van de Hanzefietstochten oprichter Michaël is opgevolgd.

Toelichtend: ‘Omdat per traject wordt rondgereden kan op elk gewenst moment in elke gewenste plaats worden begonnen. In ons land voert de Hanzefietsroute langs belangrijke Hanzesteden als: Hanze-koggestad Kampen, Tiel, Arnhem, Zutphen, Deventer, Zwolle en Groningen.

‘Wie na die 1000 km lange rit in eigen land nog over voldoende reserves beschikt kan overwegen volgens hetzelfde principe het Duitse traject van 1000 km er ook nog bij te pakken,’ moedigt Otema de ijzer sterken onder de tourfietsers aan. De Duitse uitvoering start doeltreffend in Lübeck; in de middeleeuwen de bakermat van het Hanzeverbond om tentslotte op Nederlands grondgebied te eindigen.

‘De Hanzefietsroute bijvoorbeeld van uit Kampen gaat langs het wonderschone rivierengebied van de IJssel en het prachtige natuurgebied van de Overijsselse Weerribben. Verder dwars door het uitgestrekte weidelandschap van Friesland met zijn vele dorpse ‘kerktorentjes-in-het-groen.’ Om via de ongereptheid van de Drentse Hondsrug het Groningse eindpunt Bourtange te bereiken.

‘Overnacht wordt in hotels, pensions en bij B&B-gelegenheden, waarvan de adressen aan de routekaart zijn toegevoegd’, verklaart Otema. ‘Ook is overnachten mogelijk bij de organisatie: ‘Vrienden op de fiets’; een verbond van 1000 gastvrije leden, die tegen een vriendenprijsje fietsers en wandelaars gastvrij onderdak bieden. Voor het geval van pech onderweg vermeldt de routekaart de namen en adressen van een groot aantal vakkundige fietsenmakers. Veel nuttige informatie levert de eveneens op Internet te vinden Fietsvakantiewinkel.’

Hoewel het om flinke afstanden gaat zijn de reacties van eerdere deelnemers(sters) eensluidend positief. Zo liet Maurice van Es uit Elburg de organisatie weten: ’Ik heb de Hanzefietsroute volledig gefietst en dat met veel plezier. Het is niet één van de makkelijkste, maar gaf mij veel voldoening.’ Anderen meldden lovend: ‘Mooie routes met veel verrassende natuur. Een aanrader voor iedereen die van fietsvakanties houdt!’Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo