<< Ga terug

'Kampen was in de 17e eeuw allesbehalve streng gelovig'

'Kampen was in de 17e eeuw allesbehalve streng gelovig'

(door Alex de Jong)

KAMPEN - Veel mensen associƫren Kampen met termen als zwaar, orthodox en calvinistisch. Maar de stad kende door de eeuwen heen ook meer open, humanistische en vrijzinnige leefsferen. Van Kampen als een gereformeerd bolwerk kan pas vanaf 1920 worden gesproken. Donderdagavond 7 november vertelt Jaap van Gelderen er over in Levensbron aan de Vloeddijk.

Begin 17e eeuw vierde de remonstrantse overtuiging in Kampen hoogtij. Een overtuiging die gekleurd werd door verdraagzaamheid en ruimdenkendheid, uiteraard binnen het referentiekader van die tijd. Kampen was een remonstrants bolwerk.

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Dordtse synode plaatsvond, waarin de remonstranten werden veroordeeld. Tijd voor de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder (VvV) om eens in te zoomen op de tijd van de remonstranten en contra-remonstranten in Kampen. Historicus Jaap van Gelderen geeft hierover op 7 november een lezing. Cathien Steen van de VvV: "Momenteel is er veel belangstelling voor Van Oldenbarnevelt en de strijd tussen Arminianen en Gomaristen. In historische verslagen kwam ik tegen dat Kampen een overwegend Arminiaanse stad was. Dat wordt ook in de tentoonstelling in het SNS Historisch Museum aan de Burgwal genoemd. Kampen was dus van oudsher vrijzinnig."

De lezing begint om 20.00 uur. De toegang is gratis. Koffie en thee kost 1 euro.


Aanvang: donderdag 7 november 2019 20:00Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo