<< Ga terug

Kampen viert titel 'Europese Reformatiestad' met grootse historische optocht

Kampen viert titel 'Europese Reformatiestad' met grootse historische optocht
De optocht eindigt in de Bovenkerk.
Foto: Aangeleverd.

KAMPEN - Dankzij de inspanningen van een Kamper werkgroep is onze stad onlangs toegetreden tot het selecte gezelschap van steden dat zich Europese Reformatiestad mag noemen. Om de toekenning van deze titel te vieren, wordt in oktober een grootste historische optocht gehouden door de Kamper binnenstad. Het geheel sluit aan bij de herdenking van 500 jaar Luther die dit jaar in binnen- en buitenland plaatsvindt.

Aan de spectaculaire optocht wordt meegewerkt door Ton Kruithof die ruim anderhalve week voor aankomst in Kampen in Utrecht met zijn tocht begint. In Kampen krijgt hij gezelschap van 140 ruiters te paard, talrijke wagens en diverse vrijwilligers van de Koggewerf, het Zwolse St. Michaëlsgilde en Ventura. De organisatie denkt dat de optocht enkele duizenden bezoekers gaat trekken. De optocht begint al enkele dagen eerder in Utrecht en trekt zo het land door, hetgeen hopelijk op brede belangstelling van de landelijke pers kan rekenen.

Philips van Bourgondië

Met de intocht wordt uitbeelding gegeven aan een historische gebeurtenis die zo’n 500 jaar geleden in Kampen plaatsvond. De bischop en landsheer van Utrecht, Philips van Bourgondië kwam met zijn gevolg aan in de stad Kampen voor een symbolische sleuteloverhandiging. Kampen was in bloei, mede dankzij de verwevenheid van kerk en overheid. Kampen behoorde tot het machtsgebied van de bisschop van Utrecht. Om die macht te demonstreren, kwam de bisschop met een groot gevolg naar Kampen om de sleutels van de stad in ontvangst te nemen.

De stoet kwam via de houten stadsbrug bij het tolhuis, waar de bisschop de sleutels van de stad overhandigd kreeg. Vervolgens trok hij in optocht naar de Bovenkerk waar de bisschop tijdens een plechtige inhuldiging het wereldlijke bestuur over de stad aanvaardde. Burgemeester en de belangrijkste notabelen van Kampen kregen de opdracht om in naam van de bisschop goede zorgen aan de stad te besteden.

De gehele maand oktober zijn er verder verschillende activiteiten rondom het thema 500 jaar Luther bij te wonen in Kampen. De reformatie in onze stad wordt met diverse lezingen, concerten, exposities, films en bijzondere stadswandelingen belicht en uitgebreid gevierd.

Kroon op het werk

De benoeming van Kampen tot Europese Reformatiestad is de kroon op het werk van een breed samengestelde Kamper werkgroep die zich hiervoor onder aanvoering van dominee Jan Bouma, Luthine Postuma en Dominee Gerrit de Fijter heeft ingespannen. "Ongetwijfeld verdient Kampen deze titel vanwege haar unieke historie. De middeleeuwse Hanzestad Kampen werd gekenmerkt door een typische Nederlandse humanistische sfeer. Nog voordat Martin Luther zijn 95 aanklachten tegen de wantoestanden in de Roomse Kerk aan de deur van de kerk in het Duitse Wittenberg spijkerde, was het begin van de reformatie in Kampen al merkbaar". Met deze woorden motiveert de algemeen secretaris van de Gemeenschap van Protestantse Kerken in Europa, Bisschop Michael Bünker, in een officieel schrijven aan Bort Koelewijn het uitreiken van de titel. Ook benadrukt hij het belang van de rol van Kampen tijdens de Europese reformatiebeweging met de oprichting van een Theologische Universiteit.

Het evenement heeft al in de voorbereiding een breed draagvlak. Tal van verenigingen en organisaties hebben hun medewerking toegezegd. Kijk voor meer informatie op www.kampenreformatiestad.nl.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo