De Brug

Dinsdag, 2 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Kampen staat verspreid stil bij Dodenherdenking

Kampen staat verspreid stil bij Dodenherdenking
Foto: Het 11 PAGNBAT voor het oorlogsmonument aan de IJssel (foto: Maarten van Gemert).
Redactie: Nick de Vries

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Vorig weekeinde stond in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag werd in gemeente Kampen op drie plaatsen stil gestaan bij de Dodenherdenking. De littekens van de oorlog zijn te vinden in Kampen, IJsselmuiden en Grafhorst. De drie Kamper Scoutinggroepen zorgden samen met de Genie uit Wezep voor vlag en wacht. Overal werd een gedicht van Chris Lindhout voorgelezen, gericht aan de ”grote mensen”. In Kampen droeg de jeugdburgemeester het voor.

Een delegatie van het 11 Pantsergeniebataljon uit Wezep werd om zes uur op het Stadhuis ontvangen door wethouder Van der Sloot. De band van deze compagnie met Kampen dateert nog van het hoogwater uit 1995. De genisten legden toen een noodkering van zand aan. Kapitein b.d. Wolterink, voorzitter van de Kamper veteranenstichting, voerde het commando bij het half stok hangen van de vlag bij het Stadhuis. De scouts verzorgden dat elders.

Wethouder Van der Sloot met genisten bij het Stadhuis (foto: Maarten van Gemert)

Kampen
Om zeven uur werd in Kampen allereerst stil gestaan, letterlijk en figuurlijk, bij het Indiëmonument in het Stadspark. Na gedicht, kranslegging en taptoe liep men in een stille tocht naar het oorlogsmonument aan de De la Sablonièrekade. Jeugdburgemeester Rosalijn van Zijtveld droeg nogmaals het gedicht voor.

Daarin vraagt ze ”de grote mensen” te zeggen ”waarom we hier jaarlijks staan?” Ze besluit met de hoop dat de vrede mag beginnen bij de twee minuten stilte. Die twee minuten stilte vielen na acht uurtoen over de IJssel al de klanken van het afsluitende Wilhelmus uit IJsselmuiden klonken.

Wethouder Van der Sluis maakte de herinnering persoonlijk door voorbeelden aan te halen van heel dichtbij. Bovenmeester Egbert Altena van de Groen van Prinsterenschool weigerde zijn leerlingen uit te nodigen voor de installatie van de nieuwe NSB-burgemeester – opgepakt en doodgeschoten. Familie Vos uit de Hendrik van Viandenstraat behoorde tot de Joodse gemeenschap – weggevoerd en vergast. Melkveehouder Hannes van Oene weigerde melk te leveren voor export naar Duitsland – verraden en gefusilleerd.


Alle Scoutingspeltakken waren vertegenwoordigd (foto: Maarten van Gemert)

IJsselmuiden

Zoals de IJsselkade bovenstrooms was afgezet in Kampen, zo was de Burgemeester van Engelenweg in IJsselmuiden bij het parkje afgesloten voor de grote menigte bij het oorlogsmonument. Enkele leerlingen van Christelijk Nationale School ’De Groenling’ legden een bloemstuk in het kader van het project ’Adopteer een monument’.

Burgemeester Koelewijn was in IJsselmuiden namens het college afgevaardigd. Hij ging in zijn woorden in op het gedicht. Na gedichtvoordracht blies een blazer van Euphonia het Taptoesignaal. Daarop volgde de twee minuten stilte om 20u00 en werd tot slot het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus gezongen.

De aanwezigen kregen vervolgens, net als in Kampen, de gelegenheid om een persoonlijk eerbetoon te brengen aan de gevallenen in de oorlog. Dat resulteerde in een lange stoet, zoals ook in Kampen. De betrokkenheid leeft na 74 jaar nog steeds.

Grafhorst

Voorafgaand aan de plechtigheid om de hoek bij de Katholieke Kerk in IJsselmuiden, werden de gevallen strijders in Grafhorst geëerd. Bij het Ganzendiep werd een krans gelegd voor de geallieerde bemanning van de bommenwerper die daar is neergestort.

Om zeven uur werden bij de zes oorlogsgraven op de algemene begraafplaats van Grafhorst bloemen neergelegd door leerlingen van de School met de Bijbel - na gedichtvoordracht en woorden van de burgemeester. Ondanks het vroege tijdstip werd ook hier afgesloten met twee minuten stilte na het Taptoesignaal.

Euphonia verzorgde de muziek en speelde ’Nader mijn God tot U’ in Grafhorst en IJsselmuiden waar de Broederband dat in Kampen deed. Manfred Haveman trad daar naar voren om het Taptoesignaal te spelen. Het tijdstip van stipt acht uur bleek moeilijk haalbaar maar uiteindelijk is dat slechts protocollair. In de gehele gemeente was er sprake van een waardige Dodenherdenking 2019.

>> Ook in Grahorst was een kleine plechtigheid (foto: Richard Tennekes)