De Brug

Donderdag, 4 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Kampen in Europa

Kampen in Europa
Redactie: Fred Sollie

KAMPEN - Tijdens een historisch café dat zaterdag 15 september wordt gehouden in huis ’t Briesend Peerd aan de Buiten Nieuwstraat 17 wordt verslag gedaan van een lopend onderzoek naar de geschiedenis van Kampen. Onderwerp deze middag is wat Kampen tijdens haar belangrijkste handelsperiode heeft bijgedragen aan Europa.

Centraal staan drie bekende Kamper namen: klokgieter Geert van Wou, het handelshuis van de familie Kuinretorff en winterschilder Hendrick Avercamp. Op basis van de door cultuurZIEN samengestelde en beheerde database met alle (bekende) klokken van Geert van Wou (geertvanwou.nl) is op een Europese kaart een overzicht per jaar ingetekend van zijn activiteiten. Wat vertelt dit ons over de werkwijze van Geert van Wou? Een kaart met de Europese handelssystemen uit 1570 wordt aangevuld met de reizen van de Kamper handelsfirma Kuinretorff, een handelshuis dat zich tijdens De Opstand staande probeerde te houden. Lukte hen dit? Tot slot bezit de stad Kampen geen enkel schilderij van winterschilder Hendrick Avercamp. Waar hangen deze schilderijen dan wel?

De bijeenkomst begint om 14.00 uur. Deelname kost 7,50 euro. Leden van het Nutsdepartement krijgen 10 procent korting. Vooraf aanmelden voor deelname via kunst@cultuurzien.nl of via (038) 331 10 24.