De Brug

Maandag, 1 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

‘Kakelkeet’ herenigt familieleden bij De Vijverhof (4 foto's)

‘Kakelkeet’ herenigt familieleden bij De Vijverhof (4 foto's)‘Kakelkeet’ herenigt familieleden bij De Vijverhof (4 foto's)‘Kakelkeet’ herenigt familieleden bij De Vijverhof (4 foto's)‘Kakelkeet’ herenigt familieleden bij De Vijverhof (4 foto's)
Redactie: Richard Tennekes

Door Niek Teune

KAMPEN – Bij woonlocatie De Vijverhof van Philadelphia is in de morgen van woensdag 13 mei een bezoekersunit geplaatst. De bewoners, senioren met een verstandelijke beperking, kunnen nu hun familieleden weer ontvangen. En dat volledig ‘coronaproof’.

Herman Kwakkel, directeur van Kwakkel BV, is een van de initiatiefnemers. Hij werd onlangs benaderd door zijn broer met de vraag of hij een oplossing wist voor het feit dat bewoners van de woonlocatie De Vijverhof van Philadelphia geen bezoek konden ontvangen. Hij zocht contact met Gerard Harderwijk, projectleider bij Mateboer Groep. Beide mannen kwamen op het idee om een schaftkeet om te bouwen tot een bezoekersunit. Commercieel manager Martijn Roosien van Mateboer legt uit: “De link naar de schaftkeet is snel gelegd omdat wij die als bouwbedrijf altijd ter beschikking hebben. Je maakt het voor de bewoners van de locatie zo toch comfortabeler om weer met familie te spreken.”

Zowel Roosien als Kwakkel wijzen op ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ als drijfveer voor het initiatief. “Je moet niet alleen aan jezelf denken, maar ook aan anderen. Als we elkaar kunnen helpen, moeten we dat zeker doen. We hebben samen met Jac. van der Vegt geregeld dat het voor elkaar kwam”, zegt Kwakkel. Roosien: “Als wij op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan het mogelijk maken van bezoek, dan doen we dat heel erg graag.”

Joke van Staveren, locatiemanager van de woonlocatie, spreekt van ‘een geweldig idee’. “De dertig bewoners tussen de 50 en 70 jaar oud hebben de afgelopen weken vrijwel continu op hun eigen afdeling gezeten. Er zijn ook weinig groepsactiviteiten geweest. De cliënten, die een verstandelijke beperking hebben, kunnen nu op een mooie, verantwoorde manier contact onderhouden met hun familieleden. Binnenin de bezoekersunit, noem het een ‘kakelkeet’, kunnen ze lekker met elkaar kletsen. Dat is veel prettiger en intiemer dan vanaf een balkon met elkaar praten”, aldus Van Staveren.

Van Staveren is niet bang dat een bezoek aan de ‘kakelkeet’ de kans op besmetting met het coronavirus verhoogt. “Daar zijn wij heel erg waakzaam op. Het besmettingsgevaar wordt door het plexiglas en de twee ingangen al zeer beperkt. Daarnaast houden we natuurlijk alle voorzorgsmaatregelen in acht. Familieleden met klachten mogen natuurlijk even niet op bezoek komen.”

De ‘kakelkeet’ blijft voorlopig bij De Vijverhof staan. “De bezoekersunit laten wij net zo lang staan als dat nodig is. Wij kunnen het nu missen. Op een gegeven moment zal het weer omgeturnd worden naar een reguliere schaftkeet en weer ingezet worden op de bouwplaats, maar voorlopig mogen familieleden en bewoners er bij De Vijverhof met plezier gebruik van maken”, aldus Roosien.