<< Ga terug

Internationale belangstelling voor graphic novel Kamper illustratrice

Internationale belangstelling voor graphic novel Kamper illustratrice
Pieter de Boer, Willeke Brouwer en Brigitte Wolthuis bij de boekpresentatie
Foto: Benjamin Koolstra


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Het eerste deel van de Graphic Novel Bible in wording is vorige maand gepresenteerd. ’De engel en het kind’ is geschreven en getekend door illustratrice en cartooniste Willeke Brouwer uit Kampen. ”De reacties waren verrassend”, vertelt ze na afloop van de presentatie bij Waanders in Zwolle. Inmiddels is er door een Duitse en een Franse uitgever belangstelling getoond voor een vertaling.

Burgemeester Bort Koelewijn nam het eerste exemplaar in ontvangst in bijzijn van uitgever Pieter de Boer. Boekhandel Waanders In de Broeren was als plaats van samenkomst gekozen door uitgeverij Jongbloed. Els de Jong-Van Gurp, die over het Kinderboekenfonds bij Jongbloed gaat, was met het idee gekomen om de Bijbel als graphic novel voor kinderen toegankelijk te maken. Als ervaren schrijfster en illustratrice was Willeke Brouwer benaderd. Zij ging de uitdaging aan om met de ”prachtige en krachtige” Bijbelverhalen liefde voor verhalen aan te wakkeren bij kinderen.

Kerstverhaal
’De engel en het kind’ vertelt het kerstverhaal in cartoonachtige tekeningen met korte teksten. Samen met het verhaal over de geboorte van Christus wil Brouwer ook een tijdsbeeld schetsen. De stripachtige opzet, met bedekte humor zoals de Bijbel die ook kent, onderscheidt de graphic novel van de kinderbijbel. De doelgroep, kinderen van acht tot twaalf jaar, valt in het gat tussen de kinder- en jongerenbijbel.

Momenteel werkt Brouwer aan het tweede deel dat gepland staat in maart volgend jaar te verschijnen. Dat zal het Paasverhaal vertellen. In november hoopt Brouwer de gehele Graphic Novel Bible te presenteren. Die zal in 400 pagina’s 50 verhalen vertellen, inclusief de los gepubliceerde delen 1 en 2.

Brigitte Wolthuis, die recent de Kamper Kunstprijs 2019 won, tekende voor de opmaak en de vormgeving van de 99 pagina’s tellende graphic novel. Brouwer werkt al jaren ”zeer prettig” samen met Wolthuis, voor wie ze illustratief werk doet. In ’De engel en het kind’ komen de kunsten van beide dames samen.

Kunstacademie
Willeke Brouwer is één van de studenten die zich (in 1990) na de Kamper Kunstacademie van voorheen vestigde in Kampen. Ze komt uit Barneveld en haar wortels liggen op Urk. Brouwer is getrouwd en woont met haar gezin in Mastenbroek. In 2015 rolde de illustratrice en cartooniste in het schrijversvak toen uitgeverij Kok haar vroeg voor de serie Silvester, waarvan inmiddels het zevende deel is verschenen.

Haar illustratieve bezigheden lopen uiteen en haar productieniveau ligt hoog, gezien haar grote portofolio. Voor het Nederlands Dagblad maakt ze dagelijks een cartoon en wekelijks voor de Visie, het omroepblad van de EO. In de Graphic Novel Bible laat ze, na de bekende verwikkelingen met Kerst en Pasen, ook graag de onbekendere Bijbelverhalen zien.

”Wie weet dat er ook dino’s en draken voorkomen in de Bijbel?”, vraagt Brouwer retorisch. De Bijbel bevat alle facetten van het leven. Veel daarvan komen in ’De engel en het kind’ al naar voren. Net zoals in het populaire ’Lord of the Rings’ waarvan kinderen veel leren. ”Maar”, zo besluit Brouwer het interview, ”waarom mogen mensen wel uit andere boeken levenslessen halen en niet uit de Bijbel?”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo