De Brug

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

IJsselmuiden loopt warm voor 2019 tijdens Oudejaarsfeest Bolwerk Buitenwacht

IJsselmuiden loopt warm voor 2019 tijdens Oudejaarsfeest Bolwerk Buitenwacht
Foto: Archieffoto: Tennekes.
Redactie: Nick de Vries
(door Christiaan Schutte)

IJSSELMUIDEN – Het Oudejaarsfeest op het terrein Bolwerk Buitenwacht op de grens van IJsselmuiden en Kampen trok vorig jaar ongeveer achthonderd bezoekers. Het geheim van dat succes? Dat het een feest is voor het hele gezin denken Mikel Nieuwenhuis en Corné van den Hondel van de organisatie.

De heren organiseren samen met twee anderen van de stichting Oud en Nieuw in IJsselmuiden het feest. Het is nu de derde keer dat het op de locatie Bolwerk Buitenwacht wordt gehouden. Om 15.00 uur op Oudejaarsdag gaat de tent open. Ongeveer een half uur later maakt de band Midnight Madness haar opwachting. “We zijn blij dat we deze Kamper band hebben kunnen strikken”, zegt Mikel. Aansluitend bestijgt Kaliber het podium. Mikel: “Deze coverband kreeg vorig jaar de stemming er goed in. Voor de kleine kinderen hebben ze nog K3 gespeeld.”

Het feest is als vanouds gratis toegankelijk. De reacties zijn hopelijk weer lovend. Corné: “De vorige editie was een groot succes. Niet eerder was het zo lang zo druk in de tent. Na afloop hebben we veel complimenten gehad. Over de sfeer en dat de organisatie strak was.”

En ja, soms gaat er wel eens wat mis. Zo viel er vorig jaar kortstondig een aggregaat uit. “Alles behalve leuk”, stelt Mikel droogjes vast. “Opeens kan de band niet spelen.” Gelukkig bleek dit intermezzo – wat dan wel weer een gelegenheid was als bezoekers met elkaar te praten – van korte duur. Muziek, gezelligheid en ontmoeting, dat is waar het tijdens Oud en Nieuw in IJsselmuiden om draait. Het feest past volgens Mikel en Corné ook prima in de ambitie van de gemeente om Oud en Nieuw in de openbare ruimt te centreren op bepaalde plekken.

Het Oudejaarsfeest in IJsselmuiden levert al jaren het bewijs dat dit zonder wanklank prima kan. Inmiddels hebben de jongens van de organisatie al aardig wat ervaring. Ze regelen de vergunningen, de veiligheid (toezicht en EHBO), de tent, de bar, de muziek en de pr om een paar belangrijke voorbeelden te noemen. Hulp krijgen ze ook. Een mooie bedrage van sponsoren bijvoorbeeld. Daar is de organisatie dankbaar voor. Helaas is het hun niet gelukt om aansluitend een nachtfeest te organiseren waar ze helemaal achter konden staan. En dus doen ze het niet. Mikel: “We konden een vergunning krijgen maar zaten met een aantal belemmerende regels zoals het gelimiteerde aantal decibellen. Een aantal bewoners zag het niet zitten. Eerlijk gezegd kan ik dat wel begrijpen. Als ik zelf dichtbij zou wonen zag ik het misschien ook wel niet zitten.”

De heren organisatoren op hun beurt voelden niet voor een beknot feest dat ook nog eens om 4.00 uur afgelopen zou moeten zijn. Dan maar even niet dus. Ze hebben overigens de handen vol aan het feest op Oudejaarsdag zelf dat voor de klok twaalf uur slaat afgelopen moet zijn. Corné: “We hebben een vergunning tot middernacht. Om zelf ook met familie en vrienden de jaarwisseling te kunnen vieren zullen we echter na 22.00 uur gaan afronden.”

Behalve muziek van twee bands en een playlist met nummers zullen er uiteraard ook een bar en catering zijn. Bij een punt van snackbar Timmer in de tent zelf kan je terecht voor een lekkere hartige hap. Achter de bar staan vrijwilligers van de stichting zelf. Corné: “Het is elk jaar weer een uitdaging om voldoende mensen achter de bar te hebben. Met name op drukke momenten is dat een must. Eventuele nieuwe vrijwilligers kunnen zich nog bij onze stichting aanmelden. Dat kan door een mail te sturen naar info@oudennieuwinijsselmuiden.nl.