De Brug

Zaterdag, 30 mei 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Humor met een boodschap: Kleine jongens worden groot…

Humor met een boodschap: Kleine jongens worden groot…
Foto: Foto: Thamar fotografie.
Redactie: Nick de Vries
(door Marcel Kalter uit Kampen)

Ik weet nog goed dat jij je op 18 mei 1998 uit mama wurmde. Want echt soepel kwam je niet ter wereld. Je had na de zware bevalling een groot ei op je achterhoofd, was eigenlijk niet om aan te zien maar als eerste toch moeders mooiste. Wat heb ik gejankt toen jij het daglicht zag. Vreugdetranen om onze nieuwe aanwinst… kerngezond met alles erop en eraan. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Maar we zijn inmiddels 21 jaar en heel veel herinneringen verder.

Een van jouw eerste woordjes was ‘haaraccessoire’. Dat hadden we je geleerd. De woorden ‘appelsap’ en ‘vork’ kreeg je in het begin moeilijker over je lippen. Jouw kleine hersentjes vertaalden die naar ‘aidelba’ en ‘poeka’. Toen al bleek dat je een vrij creatieve geest had. Wat hebben we in jouw jonge jaren samen veel tijd in de speeltuin doorgebracht. De bal moest altijd mee en van mij mocht je je lekker uitleven op de speeltoestellen. Je mocht zelfs zo hoog klimmen dat sommige moeders aan mij vroegen: ‘Vind je dat niet gevaarlijk?’ ‘Ach, hij heeft nog melktandjes!’ antwoordde ik dan. Je had die gezichten moeten zien. Ik weet inmiddels uit ervaring dat niet iedereen dat soort grapjes kan waarderen. Daarna deed ik je dan in bad en las je voor het slapen gaan verhaaltjes voor, waarbij ik gekke stemmetjes gebruikte. Omdat je in het begin niet alleen naar bed durfde, ging ik naast je liggen en viel vaak nog sneller in slaap dan jij. Ik schrok soms ’s avonds rond 11 uur pas wakker met jouw kleine lijfje tegen me aan.

Op de basisschool werd je een groot verzamelaar. Het begon met bierdopjes en kurken, waarna elke nieuwe spaaractie van de supermarkten met gejuich werd bejubeld. Flippo’s, voetbalplaatjes, wuppies… alles moest en zou je hebben. Hele volksstammen maakte je gek met jouw verzameldrift.

Toen je ongeveer 13 jaar was, heb ik je aangemoedigd zanger te worden van het schoolbandje ‘Young Rich’ dat later zou worden ingeruild voor ‘Radio Active’. Daar is jouw muzikale carrière begonnen. Nu speel je al jaren gitaar en ben je leadzanger van de band Midnight Madness. Maar op muzikaal gebied heb je de afgelopen jaren meer gedaan. Ik zal jouw optreden als solist met zo’n 125 muzikanten en koorleden tijdens de Hanzedagen in 2017 nooit vergeten en ons gezamenlijke optreden tijdens het bevrijdingsfestival in 2015 ook niet. Samen met jou het duet ‘Father and friend’ zingen was een hemelse ervaring. Ik besef dat zoiets voor weinig vaders is weggelegd.

Trots ben ik altijd geweest op jouw voetbalprestaties. Een heerlijke effectieve linkspoot met een vlijmscherpe voorzet. Twee momenten staan me nog steeds helder op het netvlies: het kampioenschap van IJVV A1 en de bekerwinst met Go-Ahead Kampen 2. In een zinderende finale wonnen jullie uiteindelijk met 5-4. Een geweldig feest volgde na afloop in de kantine. Zelfs de tegenstander vierde het feest uitbundig mee.

Sinds 6 september ben ik je even ‘kwijt’, omdat je 10 maanden gaat studeren en werken in het buitenland. Op dit moment ben je in Birmingham voor jouw studie International Business & Languages. In februari volgt een stage in Australië. Wat een geweldige kans om dit op zo’n jonge leeftijd te beleven. Stiekem ben ik een beetje jaloers op je. Net voordat je vertrok heb je samen met Luc nog een wedstrijd in het tweede elftal van IJVV gevoetbald, waarbij jullie de sterren van de hemel speelden en allebei scoorden. En als klap op de vuurpijl haalde je op 2 september nog even je rijexamen. Daar zag je enorm tegenop, maar gelukkig werd je door de examinator goed genoeg bevonden. Voor mij ben je sowieso goed genoeg. Gewoon zoals je bent. Ik heb altijd gezegd: ‘Opvoeden is loslaten!’ Je bent klaar voor dit nieuwe avontuur. Maar wat zal ik je aanwezigheid missen. Ik hoop dat mama en ik je die 21 jaar genoeg bagage hebben meegegeven om je in de wijde wereld staande te houden. Leg de lat voor jezelf vooral niet te hoog. Dat is nergens goed voor. Je mag nu zelf ontdekken wat jou gelukkig maakt en waarvoor wij jou in de wieg hebben gelegd. Veel succes en plezier maatje. Het is je gegund!