<< Ga terug

Humor met een boodschap: Geniet van de reis jongen!

Humor met een boodschap: Geniet van de reis jongen!
Foto: Foto: Thamar fotografie.

(door Marcel Kalter uit Kampen)

Toen ik nog bij Westerink Assurantiën werkte kwam er een keer een man binnen, die net vader was geworden. ‘Ze zegg’n da’k mien jonk mut verzekeren!’ was een van de eerste zinnen die uit zijn mond kwam. Mijn werkgever kende deze man goed en antwoordde direct: ‘WA of all risks?’ ‘Weet ik veule? Het giet d’rumme dat ie later kan studer’n!’ Mijn ‘baas’ sprak vervolgens de hilarische woorden: ‘Nou, as ie op oe lek, ku’je het geld beter in de zak holl’n.’ Uiteraard hebben wij die man uiteindelijk op zijn wenken bediend en ik hoop dat de toen afgesloten studieverzekering op dit moment goed van pas komt.

Mijn ex en ik hebben destijds ook besloten voor alle drie de jongens een potje te creëren voor het geval ze zouden gaan studeren. De studieverzekeringen voor de oudste twee zijn inmiddels tot uitkering gekomen. Dat geld komt nu goed van pas. Zeker nu Luc ‘eindelijk’ voor de havo is geslaagd. Want dat was voor hem best een zware bevalling. Luc is namelijk een man van de praktijk. Hij heeft net als ik een enorme hekel aan leren. Niet aan het naar school gaan, maar aan het duiken in de studieboeken. Het liefst zou hij de boeken ’s nachts onder zijn kussen leggen in de hoop dat de inhoud de volgende ochtend tussen zijn oren was beland. Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Vorig schooljaar eindigde in een zware teleurstelling. Met vier vijven was Luc gezakt als een baksteen. Dit jaar moest het jaar worden van de revanche. Maar ook dit jaar leek het er lange tijd niet op dat hij het diploma over de streep zou trekken. Zonder echt te pushen heb ik hem een paar keer gevraagd of het niet handig was iets meer tijd in school te steken. Of het heeft geholpen weet ik niet, maar hij heeft het uiteindelijk wel gered. Met slechts één vijf op de cijferlijst!

Na elk examen vroeg ik hoe het was gegaan. ‘Op zich wel goed,’ zei hij dan. ‘Ik heb de antwoorden al bekeken en denk dat ik wel een voldoende heb.’ Na het allerlaatste examen was hij ervan overtuigd: 'Hang de vlag maar vast uit pa! Dat havodiploma is nu wel binnen…’ Woensdag 12 juni was de dag van de waarheid. Ik was zelf nog zenuwachtiger dan Luc. Tussen half 1 en half 2 zouden de leerlingen worden gebeld, die waren gezakt of een herexamen moesten doen. Ik belde mijn mannetje rond 11 uur nog even op om te vragen hoe het met hem ging. Hij was vrij relaxed. Hij was wel minder overtuigd, maar gezakt was hij volgens zichzelf zeker niet. Om kwart voor 1 ging de telefoon. Het zal toch niet? dacht Luc. Het bleken zijn vrienden te zijn, die hem in de maling wilden nemen. Omdat zij een ander lieten bellen, leek het in eerste instantie geen grap. Maar uiteindelijk werd hij na half 2 gebeld met het bericht dat hij was geslaagd. ‘Mam,’ zei Luc, ‘Ik heb het afgelopen jaar de perfecte balans gevonden tussen uitgaan en leren!’ Ik denk niet dat zij die mening deelt.

De eerste twee bedrijven zijn afgerond: de basisschool en de middelbare school. Het derde bedrijf wordt een hbo-studie in Zwolle. Hij zegt zelf dat hij het eerste jaar moet doorkomen. Dat is het theoretische jaar. Daarna volgen jaren, die hem qua inhoud meer zullen aanspreken. In september gaat het beginnen. Ik ga weer genieten van alles wat dan op Luc afkomt, zoals ik dat ook doe bij de andere twee en bij mijn bonuskids. Luc, ik wil je als trotse vader nog één ding meegeven: elke dag vul je jouw rugzak met bagage voor de reis van je leven. Die reis is veel belangrijker dan de eindbestemming. Dat zie je nu nog niet, maar daar kom je later wel achter. Geniet dus vooral van de reis!Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo