De Brug

Woensdag, 1 april 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Hema sluit tijdelijk om nieuw horecaconcept in te voeren

Hema sluit tijdelijk om nieuw horecaconcept in te voeren
Affiches over de verbouwing
Foto: Maarten van Gemert
Redactie: Maarten van Gemert


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Het filiaal van Hema aan de Oudestraat sluit twee weken de deuren. De horeca-afdeling was vanaf vorige week al gesloten. Eigenaar en franchisenemer Pepijn Keijser voert een nieuw horecaconcept in waarvoor de winkel verbouwd wordt. Daarvoor is het noodzakelijk de Hema van 17 t/m 28 februari te sluiten. Zaterdag 29 februari volgt een feestelijke heropening.

De ruimte voor de horeca aan de zijkant van de winkel wordt acht meter langer en een halve meter breder. Het aantal zitplaatsen neemt toe met 25. Het nieuwe concept vat Pepijn Keijser kort samen als ”meer koken dan verwarmen”. Als voorbeeld noemt hij verse soepen, salades, smoothies en sappen en de eigen appeltaart, snacks en gebak. ”En niet te vergeten onze heerlijke tosti’s!”, aldus Keijser.

Winkelinrichting
De oppervlakte van het winkelgedeelte neemt iets af en wordt geheel opnieuw ingericht. Er worden ”werelden in werelden” gecreëerd. De voedselafdeling blijft achterin de winkel. De klantenservice verhuist van achteren naar voren. Deze zal gesitueerd worden naast de kassa’s waar voor het personeel een kast komt met alle bestellingen via internet.
In 2017 introduceerde Hema een nieuw foodconcept. Dat verkeert nog steeds in testfase volgens Keijser. In september van dat jaar werd de eerste vernieuwde Hema in Tilburg geopend. "Met dit nieuwe concept richten we ons op de drie belangrijke Hemapijlers: kwaliteit, design en prijs" aldus Mischa Simons, executive director bij Hema. "Alle nieuwe gerechten worden vers in de winkel gemaakt," beloofde hij.
Volgens Keijser hebben nog niet veel Hema’s in het land het nieuwe horecaconcept doorgevoerd. De vestigingen in grotere steden zijn vaak van Hema zelf. In kleinere plaatsen, zoals Kampen, wordt vaak de franchiseformule toegepast. Pepijn Keijser nam de zaak in 2001 over van zijn vader Igi Keijser. Hema was toen gevestigd in het huidige filiaal van Blokker schuin tegenover. In 2015 opende Pepijn een filiaal in Genemuiden.


De horecadames van de Hema (foto: Maarten van Gemert)

Hema Foundation
Op de grens tussen horeca- en winkelgedeelte heeft Hema Kampen sinds vorige week een Zwerfboekenkast staan, gericht op kinderen. Men kan daaruit boeken meenemen en later weer daar terugleggen of in een ander Zwerfboekenstation. Deze worden in het hele land opgezet vanuit diverse initiatieven. Vorige week werd bij De Groene Brunneper een Zwerfboekenstation geopend voor de jeugd. Deze week volgt wijkcentrum Reijersdam met een complete leeshoek. Bij Hema gaat het initiatief uit van de Hema Foundation.
De Hema Foundation werd halverwege 2018 gelanceerd voor een “meer inclusieve samenleving”, zoals de stichting het zelf omschrijft. Om te bereiken dat iedereen mee kan doen, zet de Foundation zich onder andere in voor laaggeletterdheid. Ook wordt design ingezet als instrument voor maatschappelijke vraagstukken. Prinses Laurentien gaf als bestuurslid vorig jaar het startsein samen met Tjeerd Jegen, voorzitter van de Foundation en CEO van Hema.
Hema blijft zich ontwikkelen maar Pepijn Keijser heeft een geruststellende mededeling: de worst en tompoucen blijven hetzelfde. Echt Hema.