De Brug

Donderdag, 4 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

'Hanzeconcert biedt jonge solisten een uniek podium'

'Hanzeconcert biedt jonge solisten een uniek podium'
Foto: Jeroen Kale die als enige al eerder meedeed bij een openluchtconcert van AMDG.
Redactie: Nick de Vries

KAMPEN - Als op vrijdagavond 16 juni het van Heutszplein en de IJsselkade bomvol staan met duizenden mensen uit binnen- en buitenland, kunnen de Kampenaren wat AMDG betreft terecht trots zijn. Ongeveer 125 muzikanten en koorleden van Kamper bodem verzorgen dan een uniek concert. Daarnaast worden de hoofdrollen ook vertolkt door 8 jonge Kamper solisten.

Dirigent Han Koek heeft namens Muziekvereniging AMDG als organisator zangers en zangeressen gezocht die passen bij het repertoire en lijkt daarin opmerkelijk goed te zijn geslaagd. Zo vertolken Chris Postuma en Sanne de Velde Harssenhorst met hun ‘Young Kavoca achtergrond’ een prachtig duet van Andrea Bocelli Marye van Dijk komt als zangeres van ‘Soulmates’ juist prima tot haar recht in de swingende disco nummers en Hans Rietkerk, aankomend conservatorium student, kan zich helemaal laten gaan in de golden oldies van de jaren ’70.

"Jojanneke Last, in het dagelijks leven logopediste, moet alles uit haar stem halen om enkele Nederlandstalige klassiekers te vertolken, maar dat gaat haar bijzonder goed af. Robin ten Klooster en Jos Kalter zijn de laatste jongelingen die op het podium verschijnen en ook zij hebben hun sporen in de Kamper muziekwereld al ruimschoots verdiend en zullen bijzondere kanten van hun talent laten horen."

Nestor van de groep solisten is Jeroen Kale, hoewel ook pas 45 jaren jong. Jeroen is de enige die al eerder heeft meegewerkt met dit soort producties van AMDG in 2006 en 2013 en hij is daar heel duidelijk over: ”Ik vind het een eer om aan zo’n groot project mijn steentje te mogen bijdragen. Het is een bijna magisch gevoel om als zanger begeleid te worden door zo'n enorm groot orkest en koor.”

In de gezamenlijke repetities van orkest, koor, combo en solisten groeit het enthousiasme merkbaar en de uitdaging is om dat op 16 juni over te brengen op het publiek. Soliste Jojanneke Last voelt dat er met passie aan het concert gewerkt wordt en die passie zorgt voor verbinding. Ze hoopt dan ook dat die verbondenheid tussen podium en publiek tijdens het concert zichtbaar en voelbaar zal worden. Haar motto: Water verbindt, maar muziek ook.