<< Ga terug

'Gezondheid is…..het allerbelangrijkste of je nu in Kampen bent of in Singapore'

'Gezondheid is…..het allerbelangrijkste of je nu in Kampen bent of in Singapore'
Dit is een foto van mijzelf met mijn dochter Leda (13 jaar). Mijn man Martin heeft deze foto gemaakt, omdat ik mijn haar ga verliezen en ik wilde nog een mooie foto van ons twee samen met mijn huidige haar.

Kampenaar Margriet Vonno-Landman vertrok in augustus 2017 als ambassadeur voor Nederland naar Singapore. In De Brug doet zij periodiek verslag van haar belevenissen.

Als kind ben ik één keer in de Engelenberg geweest, het oude ziekenhuis van Kampen. Ik kwam daar in 1970 om mijn keelamandelen te laten verwijderen. Na de ingreep mocht ik naar huis. Maar eerst moest ik ijs eten. Dat was bedoeld als een pleister op de wonde. Het hielp namelijk letterlijk om het brandende gevoel in je keel te verminderen. Helaas was ik geen liefhebber van ijs en ben ik dat nog steeds niet.

Tot op de dag van vandaag weet ik niet zeker of ik ijs niet lekker vind omdat ik het associeer met een nare ervaring of dat ik het als klein kind al niet lekker vond. Maar de Engelenberg zal ik niet vergeten. Dat was een imposant gebouw.

In Singapore kom ik nu wekelijks in een minder imposant gebouw, maar met uitstekende artsen; het Gleneagles ziekenhuis. Op 2 januari is bij mij borstkanker geconstateerd. Het jaar 2020 begon dus heel anders voor mij dan ik mij had voorgesteld. Gelukkig is de diagnose in een vroeg stadium gekomen en is de prognose dat ik volledig kan herstellen.

Op zo’n moment mis ik het enorm dat ik niet even naar mijn ouders kan gaan. Ik kan voorlopig niet vliegen met de wekelijkse chemokuur. En helaas moet ik daarom de bijeenkomst met Kamper ondernemers in het oude stadhuis ook voorlopig uitstellen. Ik vond het zo bijzonder om op 24 januari 2020 te mogen spreken in het oude stadhuis van Kampen. Ook prachtig dat burgemeester Bort Koelewijn persoonlijk aanwezig zou zijn.

Tijdens de bijeenkomst zou ik vertellen over wat diplomaten kunnen doen om bedrijven te helpen die naar het buitenland willen exporteren. Tegelijkertijd wilde ik graag luisteren naar de ondernemers om te horen wat zij denken nodig te hebben en waar zij de kansen zien. De bijeenkomst was onderdeel van de afspraken rondom de jaarlijkse Ambassadeursconferentie in Nederland. Mijn minister moedigt zijn ambassadeurs aan om het land in te gaan en met mensen in gesprek te gaan. Voor mij een goede reden om naar thuishonk Kampen te gaan.

Maar zoals gezegd, ik heb nu al een tentatieve afspraak voor eind januari 2021. Dan hoop ik weer helemaal beter te zijn en alsnog deel te nemen aan een mooie bijeenkomst. Gelukkig kan ik in Singapore wel grotendeels blijven werken. Mijn column in De Brug hoef ik dus niet uit te stellen. U kunt elke zes weken op mij rekenen, want het voelt toch altijd een beetje alsof ik op de Oudestraat met een van u bijpraat.

Juist nu ik in het buitenland woon en werk, waardeer ik de basis steeds meer. De warme jeugd die ik in Kampen gehad heb, maakt dat ik vol vertrouwen mijn werk kan doen en open sta voor indrukken. Dit jaar zal ik veel medische indrukken krijgen. Maar daar ben ik klaar voor. Het leven kan soms gek lopen, maar je bent er altijd zelf bij en het gaat erom wat je er dan van maakt. Voorlopig ben ik dankbaar voor het feit dat het mij gegund is om een diagnose te krijgen die stelt dat ik helemaal beter kan worden, ik weet dat dit niet iedereen met kanker gegeven is.

Nu ik u bijgepraat heb, kan ik gaan werken aan mijn volgende column. Die zal gaan over Chinees Nieuw Jaar. Het grootste feest van het jaar in Singapore. De standaard nieuwjaarsgroet is iets in de trant van ‘ik hoop dat u dit jaar veel geld verdient’. Voor 2020 is mijn nieuwjaarsgroet aan u ‘ik wens u veel gezondheid toe zowel in Kampen, Singapore of waar ook ter wereld’.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo