<< Ga terug

Gemeente treedt niet op tegen verkoop lachgas in Kamper Horeca

Gemeente treedt niet op tegen verkoop lachgas in Kamper Horeca

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Burgemeester Bort Koelewijn ziet voorlopig geen reden om op te treden tegen de verkoop van lachgas in de Kamper Horecagelegenheden. Dat laat hij weten in een memo aan de Kamper gemeenteraad. Er zijn in Kampen drie horecagelegenheden die via derden in de weekenden lachgas in ballonnetjes verkopen, maar veel overlast veroorzaakt dit nog niet. Verkoop tijdens evenementen wordt wel verboden.

“Is het een probleem dat zo acuut is dat wij er als overheid, als gemeente, wat meer mee moeten doen?”, vraagt Koelewijn zich af. Uit de inventarisatie van de gemeente blijkt dat volgens hem niet. Al stelt hij wel vast dat het lachgas volop in de horeca wordt gebruikt. Koelewijn wil weten of de raad vindt dat er wel wat moet gebeuren en heeft zijn bevindingen vorige week aan de raadscommissie voorgelegd. “Ik ben nieuwsgierig of men met een initiatief komt om verdergaande maatregelen te gaan treffen, dat kan een motie zijn. Ik wacht dat nu af.”

Toename in Kampen

In de memo van de burgemeester wordt gesteld dat landelijk lachgas steeds vaker gebruikt wordt. De politie signaleert ook in Kampen een toename en in drie horecagelegenheden worden de ballonen zelfs door derden verkocht. Naast verkoop in de horeca is er ook één bedrijf dat toestemming voor verkoop in de gemeente gevraagd heeft en een bedrijf dat het al verkoopt.

Ondanks het toenemende gebruik stelt Koelewijn vast dat de daadwerkelijke overlast meevalt. uit het oogpunt van de Openbare Orde en Veiligheid is er nog niet veel reden om op te treden. Sinds mei 2017 zijn er slechts negen meldingen van misbruik/gebruik/verkoop of aantreffen van lachgas gedaan. Toch vindt ook de politie dat het gebruik vanuit gezondheidsoogpunt onwenselijk is.

Optreden tegen de verkoop blijkt echter lastig, omdat de wetgeving op meerdere wijzen te interpreteren is. Er zijn gemeentes die de verkoop van lachgas hebben verboden door het als een vorm van kleinhandel aan te merken die niet is toegestaan in de horeca. Wordt het echter als een vorm van dienstverlening gezien, dan is het wel toegestaan. De gemeente wil zich hier voorlopig niet over uitspreken. Wel gaat Koelewijn eigenhandig een verbod op verkoop tijdens evenementen uitvaardigen. Dat ligt juridisch helderder.

Schadelijk of niet?

Is lachgas nou schadelijk of niet? Daarover wordt in de memo geen duidelijke conclusie getrokken. Volgens de memo heeft het coördinatie punt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) beoordeelt dat het risico substantieel is. Bij excessief gebruik treden gezondheidsincidenten op. In 2017 zijn er landelijk 48 meldingen binnengekomen van gezondheidsklachten na gebruik en in de eerste helft van 2019 67. Volgens het RIVM gaat het dan met name om hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen.

In een risicomelding van het RIVM uit 2016 wordt gesteld dat de risico-effecten bij een doorsnee recreatief gebruik van 10 lachgasballonnen per gebeurtenis geen gezondheidseffecten worden verwacht. Ook niet op lange termijn. Wel kan er wel schade ontstaan als er op een onveilige manier gebruikt wordt, bijvoorbeeld door niet vanuit een ballonetje te inhaleren. Dan bestaat kans op bevriezing. Of als extreem grote hoeveelheden worden gebruikt. Dit is met name gevaarlijk bij mensen die een B12 tekort hebben in dat geval kan neurologische schade ontstaan. Meestal treedt dit pas op na maanden of jarenlang frequent gebruik (RIVM 2016). Over het verslavingsrisico van de drug is nog maar weinig bekend.

Koelewijn stelt in de memo dat hij alles overwegende niet veel ziet in een verbod op lachgas op dit moment. Met betrekking tot de handhaving wordt opgemerkt dat er activiteiten zijn die meer prioriteit hebben. Koelewijn ziet meer in een aanpak waarbij jongeren weerbaar gemaakt worden. Zodat ze zelf verstandige beslissingen kunnen maken tijdens het uitgaan. “Vanuit het perspectief volksgezondheid is niet alleen lachgas schadelijk. Ook alcohol, (soft)drugs en andere verslavingen zijn schadelijk voor de gezondheid.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo