De Brug

Vrijdag, 7 augustus 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Frans Haagen verzorgt Kamper bijdrage aan carillonestafette

Frans Haagen verzorgt Kamper bijdrage aan carillonestafette
Frans Haagen achter het Kamper carillon
Foto: Maarten van Gemert
Redactie: Maarten van Gemert

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Op de dag dat de eerste grote stad in Nederland werd bevrijd, startte daar de nationale carillonestafette. Na Maastricht op 14 september werden in navolgende bevrijde plaatsen de beiaard bespeeld. Vrijdag 17 april was Kampen aan de beurt. Stadsbeiaardier Frans Haagen speelde op het carillon van de Nieuwe Toren nummers in het teken van de Bevrijding.

Zoals de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden stokte in het zuiden, zo werd de estafette op 1 april vervolgde in Noord-Nederland. Op de Kamper Bevrijdingsdag speelde Frans Haagen een programma van een half uur.

Hij trapte af met het Wilhelmus en vervolgde met andere Valeriusliederen zoals Merk toch hoe sterk. Na melodieën uit de jaren veertig eindigde Haagen de bevrijdingsbeiaardbespeling met We’ll meet again van Vera Lynn uit 1941.


Stadsbeiaardier Frans Haagen achter het Kamper carillon (foto: Maarten van Gemert)

Zutphen
Frans Haagen is, behalve docent aan de Nederlandse Beiaardschool, ook stadsbeiaardier van Zutphen, Doesburg en Almelo. In Zutphen speelde Hagen een bevrijdingsconcert op 8 april. Dat is de, in tegenstelling tot Kampen, fel bevochten Bevrijdingsdag van Zutphen.
Op de website van Kamper Nieuws is een fragment te beluisteren van het carillonconcert in de Wijnhuistoren te Zutphen.