<< Ga terug

'Een paar millimeter verwijderd van de dood'

'Een paar millimeter verwijderd van de dood'

KAMPEN (JPZ) – Voor het neersteken van een beveiliger bij club Fatih in Kampen is donderdag 40 maanden cel geëist waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Een beveiliger raakte hierbij zwaargewond. “Op slechts een paar millimeter na is het hart van de beveiliger geraakt”, zei de officier van justitie.

Het is een wonder dat het slachtoffer donderdag in de rechtszaal zat, voegde de officier toe. Want het legermes zorgde voor een zware steekwond, maar het scheelde niet veel of de beveiliger was overleden. Het Openbaar Ministerie acht een poging tot doodslag bewezen. Met andere woorden: de 20-jarige Giovanni K. poogde op 11 mei de beveiliger van de club om te brengen. Wat ging er aan die steekpartij vooraf? K. zelf ging met vrienden stappen in Kampen. Ze waren nog maar net in de club toen K. bij de bar een drankje bestelde en met een meisje in gesprek raakte. Plots stond de beveiliger voor zijn neus die hem de zaak uit wilde zetten. K. en zijn vrienden zouden drugs hebben gebruikt. Dat was niet zo, zei K. tegen de rechters. Een van zijn vrienden erkende dit later echter wel. Ze voelen zich op dat moment in de club slecht behandeld maar gaan met de beveiliger mee naar buiten.

Respect
Eenmaal voor de horecagelegenheid krijgt K. ruzie met een bezoeker buiten. Hij deelt een klap uit waarna de beveiliging ingrijpt. Als K. op de grond wordt gewerkt, grijpt hij vanachter zijn broeksband een mes. Hij steekt de beveiliger. Uit paniek, zei hij, maar ook omdat hij boos was. Waarom was K. niet gewoon weggelopen? Hij vond dat ze met meer respect met hem om moesten gaan, antwoordde hij de rechters.

Het slachtoffer heeft tot op de dag van vandaag last van de steekpartij. “Ik dacht die avond maar aan één ding: ik wil niet dood”, zo staat in zijn slachtofferverklaring. Hij had juist de jongens met zachte hand naar buiten geleid. Hij had er ook voor kunnen kiezen de politie te bellen omdat drugs was gebruikt, maar hij vond een nacht in de cel niet nodig. K. had het mes mee naar de club omdat je 'nooit weet wat daar gebeurt'.

Juist de beveiliging is er om in te grijpen als er iets mis loopt, zei de officier van justitie. Mocht K. zichzelf verdedigen met zijn mes? Nee, zei de officier. “Hij zei: ik pik dit niet. Ik ben geen kleine jongen. Dit alles duidt op wraak en boosheid, zeker niet op paniek.” De advocaat meende dat K. zich wel mocht verdedigen. Hij wilde de beveiliger alleen 'slicen', snijden dus, om hem van zich af te houden. Het gaat slecht met de pas 20-jarige jongen in de cel. “Hij is mentaal nog maar een kind.” Volgens de advocaat heeft K. geen celstraf, maar juist een behandeling nodig.

Het vonnis volgt op 19 september.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo